Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svårt att hitta företagare som vill driva en hamn i östra Finska viken – Pyttis måste tänka om gällande Fagerö

Flygbild av Fagerös nya gästhamn.
Bildtext På flygbilden ser man hur den nya och större vågbrytaren skyddar hamnen från Finska vikens stora vågor.
Bild: Teemu Turunen / Pyttis kommun

Pyttis kommun har inte lyckats hitta någon som är intresserad av att driva och investera i hamnen på Fagerö. Kommundirektören säger att det nu är dags att gå vidare på andra sätt.

Den sista januari gick tidsfristen ut för att meddela intresse för att bli hamnoperatör på Fagerö, och inte ett enda anbud lämnades in.

Pyttis kommun vill satsa på Fagerö. Tidigare kommundirektören Jouni Elo kallade ön för östra Finska vikens viktigaste ödestination och planen är att locka fler turister.

Men kommunen vill inte vara den som driver verksamheten i hamnen, det var därför de letade efter en företagare. På bordet fanns ett hyreskontrakt för de följande trettio åren.

Kommundirektör Terhi Lindholm tror att världsläget stoppade intresserade från att våga satsa.

– Hamnen är en stor helhet och det ekonomiska läget är instabilt, det har säkert påverkat. Vi visste att det kan vara svårt att hitta någon som vill ta på sig uppgiften men vi ville försöka, säger Lindholm.

Segelbåtar i gästbåtshamnen på Fagerö.
Bildtext Fagerö ligger en bra bit ute i den finska skärgården, rakt söderut från Pyttis centrum. Förbindelsefartyg åker från Kotka och tar turister och sommargäster ut till ön.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Hon säger att det inte är aktuellt att förlänga ansökningstiden. Kommunen har investerat i gästhamnen på Fagerö och vill gå vidare med planerna.

Nu funderar kommunen på andra sätt att utveckla verksamheten. Pyttis tekniska direktör Janne Kaulio säger att de exempelvis kan köpa in tjänsterna och föra diskussioner med partners som de är intresserade av.

Kommundirektör Lindholm påpekar att de jobbar vidare med öppet sinne, ifall något intressant koncept kommer emot.

En möjlighet är att spjälka upp hamnverksamheten i mindre delar och utveckla dem vidare ett steg i taget.

Vene ja saaristomaisemaa punaisena rakennuksineen kauniina kesäpäivänä.
Bildtext På Fagerö finns butik, kafé och skärgårdsmuseum, men kommunen skulle gärna se att serviceutbudet ökade ytterligare.
Bild: Maija Tuunila / Yle

Terhi Lindholm tror inte att det handlar om längden på hyreskontraktet, som alltså var trettio år. Företagare brukar föredra längre kontrakt som ger mera stabilitet.

Renoveringen av Fagerös gästhamn blev färdig sommaren 2020, men även sommaren därpå gjordes förbättringar. Då utökades antalet båtplatser från 50 till 150 och vågbrytaren i hamnen förstorades.

Enligt kommunen har man fört diskussioner med intresserade investerare redan tidigare, men då kriget i Ukraina bröt ut drog de sig ur. På Janne Kaulios önskelista finns att hitta någon som vill bygga en bastu, mötelokaler och erbjuda restaurangtjänster.

– Det finns en del duktiga företagare på Fagerö, men det saknas någon som kunde fundera på helheten i hamnen. Någon som kunde ansvara för marknadsföring och göra Fagerö till ett varumärke, vilket är något som ett sådant här område behöver, säger Terhi Lindholm.