Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skolskjutsprinciperna uppdaterades i Kimitoöns kommun – gratis skjuts om rovdjur med avvikande beteende rör sig i området

På Kimitoön är det i fortsättningen möjligt för skolelever att få gratis skolskjuts, om ett rovdjur med avvikande beteende har observerats inom kommunens gränser.

Bildningsnämnden godkände på tisdagskvällen en uppdatering av skolskjutsprinciperna.

Tidigare har kommunen saknat riktlinjer för hur man ska gå tillväga i dylika situationer.

Det räcker inte med att ett rovdjur har observerats inom kommunens gränser, utan rovdjurets beteende måste avvika från dess arttypiska beteende.

Den här bedömningen görs antingen av en myndighet eller av en lokal jaktvårdsförening.

Vargar har tidigare observerats inom kommunens gränser.

Åboland

Busschaufför Mats Karlsson sitter i förarsätet i en buss.

Busschaufför Mats Karlsson tycker det är viktigt att ta hänsyn till passagerare som är barn: "Som vuxen har man ett ansvar"

Det är ledsamt att se nyheter om situationer då barn blir bemötta dåligt i busstrafiken, tycker Mats Karlsson. Han hoppas att flera busschaufförer skulle ha ett brinnande intresse för kundservice.

Hundbanans motionstrappa

Hundbanans motionstrappa i Pargas är landskapets mest betydelsefulla samarbete

Hundbanans motionstrappa i Pargas valdes på lördagen till Egentliga Finlands mest betydelsefulla samarbete.

Priset delades ut av Leadergrupperna i Egentliga Finland på Egentliga Finlands landsbygdsgala i Pikis.

Enligt prismotiveringarna är Hundbanan ett praktexempel på vad som kan åstadkommas då föreningar, företag och privatpersoner samarbetar för att skapa något nytt.

Aura å med släckt belysning i samband med Earth Hour 2019.

Åbo stad uppmärksammar Earth Hour och släcker 1 200 lampor – deltar för 15 gången i evenemanget

Åbo stad uppmärksammar på lördagskvällen Världsnaturfonden, WWF:s klimatkampanj Earth Hour och släcker 1 200 lampor längs med Aura å i en timmes tid från och med klockan 20.30

Också stadsteaterns konstvägg samt konserthusets fasad släcks i en timmes tid. Flera offentliga instanser deltar i kampanjen och släcker belysningen i många byggnader i centrum.

Staden hoppas att invånarna deltar i evenemanget och man kan exempelvis njuta av musik i Domkyrkan eller delta i en stillsam stund i Mikaelskyrkan.