Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Personalbrist kunde lindras om intresset för vårdstudier var större: ”Vi kunde utbilda många fler”

En sjukskötare i munskydd hänger upp dropp.
Bildtext Den engelskspråkiga vårdarutbildningen på Novia lockar många sökande.
Bild: Aleksei Gorodenkov / Alamy/All Over Press

Vårdstudier lockar fortfarande många och de som väljer den banan känner ofta stolthet inför sitt kommande yrke. Samtidigt kunde de som väljer branschen vara fler.

Det uppger Irén Vikström-Dahl som är lektor vid yrkeshögskolan Novia i Vasa, som utbildar bland annat sjukskötare, barnmorskor och hälsovårdare.

Vikström-Dahl är inte överraskad över den THL-rapport som på tisdagen slog fast att Österbottens välfärdsområde lider av svår och allvarlig personalbrist.

THL förklarar saken bland annat med att vårdbranschen generellt har tappat attraktionskraft.

Det här har märkts inom vårdutbildningen de senaste åren, berättar Vikström-Dahl.

– Vi har inte minskat antalet studieplatser eller haft tomma platser, åtminstone inte här i Vasa. Vi ser ändå att vi kunde utbilda många fler, men vi har inte överlopps sökande så att säga.

Många sökande till engelskspråkiga studier

Vikström-Dahl uppger att det ännu inte är klart hur många som i år ansökt om studieplats inom någon av de vårdutbildningar som Novia erbjuder.

Klara siffror finns endast för det internationella studieprogrammet Bachelor of Health Care, Nursing. Det handlar alltså om en sjukskötarutbildning på engelska och den har lockat över 3 000 sökande till cirka 35 studieplatser, berättar Vikström-Dahl.

– Så vi ser alltså ett enormt internationellt intresse för den här utbildningen.

Enligt Vikström-Dahl brukar utexaminerade från det studieprogrammet placera sig väl på den finländska arbetsmarknaden.

– Vi har en del som placerar sig här i Österbottens välfärdsområde och så har vi en stor del som åker till södra Finland. Men så finns det också en del, framför allt äldre alumner, som väljer att åka ut internationellt och jobba.

Enligt Vikström-Dahl känner dagens vårdstuderande väl till utmaningarna inom branschen de utbildas till. Det talas ständigt om personalbrist inom vården, ett stressigt arbete med låg lön och en tuff verklighet under coronapandemin till exempel.

Vårdstudierna är alltså för dem ett mycket medvetet val.

– De är stolta över sitt blivande yrke och de har ett genuint intresse att jobba inom vården, de vill hjälpa människor.

Det som alla däremot inte känner till enligt Vikström-Dahl är vilka varierande karriärmöjligheter som finns för den som studerat till ett vårdyrke. En vårdexamen är internationellt gångbar, man kan också placera sig inom forskning på området och på de olika arbetsplatserna finns möjlighet att jobba antingen patientnära eller mer administrativt. Möjligheterna är många och den bästa marknadsföringen är nöjda studerande, säger Vikström-Dahl.

– Och dom som jobbar inom vården pratar ofta gott om sitt eget yrke, slår Vikström-Dahl fast.