Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljontals protesterade mot fransk pensionsreform – strejker slog ut delar av energiproduktionen

Gatuprotest i Paris.
Bildtext – Det här är en form av medborgaruppror, sade vänsteraktivisten Jean-Luc Melenchon om protesterna.
Bild: Firas Abdullah / AOP

Miljontals människor vällde ut på Frankrikes gator för att delta i protester mot regeringens pensionsreform på tisdagen. ”Inte förhandlingsbar”, säger myndigheter – men fackförbunden kräver att reformen dras tillbaka.

Opinionsundersökning visar att en klar majoritet av den franska befolkningen motsätter sig Macron-regeringens stora flaggskeppsreform som skulle höja pensionsåldern från 62 år till 64 år. På tisdagen intensifierades motståndet mot reformen då den andra ronden av landsomfattande protester bröt ut.

Franska myndigheter uppger att nästan 1,3 miljoner människor deltog i tisdagens protester, medan det stora fackförbundet CGT upskattar deltagarantalet till 2,8 miljoner. Det är ändå klart att fler människor deltog i tisdagens protester än i dem för snart två veckor sedan, då fackrörelserna först sade ”Non” till reformen.

Pensionsreformen skulle bringa in ytterligare 17,7 miljarder euro i årliga pensionsavgifter, enligt uppskattningar från det franska arbetsmarknadsministeriet. Statsminister Elisabeth Borne insisterade under helgen på att en höjning av pensionsåldern till 64 år ”inte längre är förhandlingsbar”.

– Inför det massiva förkastandet måste regeringen dra tillbaka sin reform, kontrade fackledaren Patricia Drevon på tisdagen.

Tågtrafik ur spel och energiproduktionen sänktes

Förutom de massiva gatuprotesterna, som i allmänhet gick fredligt till, strejkade också många av de stora fackförbunden. Järnvägsoperatören SNCF sa att de flesta tågtjänsterna i landets alla regioner och på Frankrikes höghastighetsnät som förbinder städer och större orter var så gott som utslagna på tisdagen. Paris tunnelbana drabbades också hårt av stängda stationer och inställda tåg.

Elarbetare visade också sitt stöd för strejkerna genom att tillfälligt minska elförsörjningen, utan att orsaka strömavbrott, enligt elproducenten EDF. Energiproduktionen minskade med hela fem procent under tisdagen.

I sydvästra Lot-et-Garonne-området stängde den lokala fackföreningsavdelningen CGT av strömmen till flera fartkameror och satte smarta elmätare ur funktion.

– När det finns en sådan massiv opposition skulle det vara farligt för regeringen att inte lyssna, sa Mylene Jacquot, generalsekreterare för det stora fackförbundet CFDT:s tjänstemannaavdelning.

Källa: Reuters, AP