Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Demonstranter i London protesterar mot inskräkningar i strejkrätten
Bildtext I dag börjar den första strejken i Finland i ett led av strejker som befaras bli omfattande. Bilden är från Storbritannien, där strejker också är dagsaktuella. Landet upplever just nu den värsta strejkvågen på decennier.
Bild: EPA-EFE

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

I dag inleds den första strejken – fler strejker hotar att bryta ut i februari

Sammanlagt 10 000 anställda och tjänstemän som hör till Industrifacket, Fackförbundet Pro och fackförbundet för de högre tjänstemännen YTN deltar i en strejk som inleds i dag. Strejken är den första i ett led av flera hotande strejker.

Sent i går kväll varslade också bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT om strejker bland hamnarbetare och tre avtalsområden inom transportbranschen.

När AKT strejkar avstannar både exporten från och importen till Finland, och det brukar vara det strejkvapen som industrin fruktar mest. Om kollektivavtalsförhandlingarna inte leder till några resultat, så inleder AKT strejker den 15 februari.

Kommunerna varnar om skriande brist på kompetent arbetskraft

Kommunerna har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, även om lediga jobb finns. Läget har förvärrats och nu uppskattar tre av fyra kommunala beslutsfattare att det är svårt att hitta personal.

Särskilt utsatta är små kommuner med färre än 50 000 invånare.

Österbotten är dock en positiv utstickare. I de österbottniska kommunerna sjönk den meddelade problematiken med tio procentenheter.

Storbritannien upplever den värsta strejkvågen på decennier

Storbritannien upplever just nu masstrejker som inte har setts på fyrtio år. Upp till en halv miljon offentligt anställda, tågförare, universitetsanställda och lärare väntas i dag lägga ner sitt arbete runt om i landet.

Man kräver bland annat att lönerna ska justeras efter den rekordhöga inflationen, men också andra saker. Positionerna verkar låsta och strejkerna kommer sannolikt att pågå länge.

USA anklagar Ryssland för att bryta mot kärnvapenavtal

USA anklagar Ryssland för att bryta mot det bilaterala kärnvapenavtalet New Start. Avtalet som gäller till 2026 beskrivs som det sista större kärnvapenbegränsande avtalet från kalla kriget som fortfarande är i kraft.

Enligt USA vägrar Ryssland att tillåta inspektioner på sitt territorium, trots att sådana är överenskomna i avtalet. New Start begränsar antalet strategiska kärnvapenstridsspetsar som USA och Ryssland kan ha.

Carlene blev trakasserad med n-ord – skolan ingrep inte

I sommar blir det straffbart för skolor att inte ingripa om en elev blir trakasserad. Carlene Mutiganda hoppas att den som råkar ut för trakasserier i skolan nu ska våga rapportera om det.

Redan nu förbjuder diskrimineringslagen både diskriminering och trakasserier. Den nationella läroplan som skolorna enligt lag ska följa förklarar att skolan ska vara trygg för eleverna. Mobbning, våld, rasism eller annan diskriminering inte ska accepteras och ”man ska genast ingripa vid osakligt beteende”.

Väder

Det är uppehållsväder i en stor del av landet. Lokalt kan även solen titta fram i landets södra och mellersta delar, där temperaturen är mellan 0 och -8 grader.

Det förekommer tidvis snöfall i landets norra del, där det också varnas för dåligt väglag. I landets norra del är temperaturen är mest mellan -5 och -12 grader.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.