Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glödhet Sebastian Aho avgjorde i förlängningen – poäng för hela Carolinas finländska trio

Sebastian Aho dominerade i förlängningen. - Spela upp på Arenan

Finländarna axlade stora roller när Carolina Hurricanes kämpade upp sig från ett 1–4-underläge för att vinna med 5–4 efter förlängning och ta sin sjätte raka seger.

NHL:s bästa lag just nu? Inte långt ifrån i alla fall. Carolina Hurricanes går som tåget och nattens 5–4-förlängningsseger var redan lagets sjätte raka seger.

Om inte Boston Bruins haft en så makalöst bra säsong skulle Carolina vara etta i NHL – nu är killarna från Raleigh i North Carolina tvåa av alla ligans 32 lag. Och i mångas papper Stanley Cup-favorit nummer ett.

I nattens hemmamatch mot Los Angeles Kings tog Carolina visserligen ledningen genom Brent Burns, men sedan var det gästerna som styrde och ställde och vann andra perioden med hela 4–0 efter två mål av svensken Adrian Kempe och ett var av Kevin Fiala och Anze Kopitar.

Med en uppförsbacke på 1–4 inför tredje perioden hade många lag vikt ner sig, men inte detta Hurricanes.

– Det var en utmärkt tredje period. Jag måste ge dem cred för att de inte gav upp trots att vi inte spelat särskilt bra och låg under med 1–4. Vi beslöt att ge järnet och blev belönade, säger Carolinas chefstränare Rod Brind'Amour på NHL:s webbplats.

Veteranerna steg fram

I tredje perioden satte NHL-veteranerna Paul Stastny (37 år, 1 121 NHL-matcher) och Jordan Staal (34 år, 1 141 NHL-matcher) in tvåan och trean, och med halva sista perioden kvar att spela var det en ny match.

Då steg finländarna fram. Förvisso hade Jesperi Kotkaniemi redan passat till Stastnys fullträff, men vid tiden 52:31 slog Teuvo Teräväinen in utjämningen i numerärt överläge med sitt femte mål för säsongen.

4–4 slutade matchen efter 60 minuter, så de ytterst långväga gästerna från västkusten fick också med sig en poäng hem till Los Angeles. Men den där extra poängen, den stannade hemma i Raleigh. Det såg Sebastian Aho till.

Carolina fick spela i numerärt överläge också i förlängningen och med 54 sekunder kvar att spela pangade Aho in en ”one-timer” på Burns pass.

– Först ett stort mål av Stastny, sedan fick Staals kedja igång oss på riktigt och resten följde efter. Sedan ett stort mål av Teräväinen i powerplay och sedan förstås en bra förlängning, summerade Aho på NHL:s webbplats.

För Aho var det säsongens 22:a fullträff, och totalt det åttonde förlängningsmålet i NHL-karriären, vilket ger honom en första plats i Carolina/Hartford genom alla tider.

Trots att Carolina spelat bra hela säsongen haltade Ahos poängproduktion något i november-december, men på sistone har den nått nya höjder: mål i fem matcher i rad och 10+4 i de tio senaste matcherna.

NHL, 31.1.2023:

Carolina – Los Angeles 5–4 efter förlängning
Sebastian Aho, CAR: 1+0, 0, 22.46
Teuvo Teräväinen, CAR: 1+0, 0, 19.37
Jesperi Kotkaniemi, CAR: 0+1, +1. 13.33
Rasmus Kupari, LAK: 0+0, 0, 7.51

Columbus – Washington 3–4 efter förlängning
Patrik Laine, CBJ: 0+1, +1, 20.00
Joonas Korpisalo, CBJ: 30/34 räddningar, 60.26

Montreal – Ottawa 4–5
Jesse Ylönen, MTL: 0+0, -1, 9.58

Videomaterial: Viaplay.

Diskussion om artikeln