Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Användningen av stenkol ökade i fjol

Förbrukningen av stenkol ökade för andra året i rad i fjol i Finland, uppger Statistikcentralen.

Sammanlagt användes 2 015 ton stenkol, vilket är tio procent mer än året innan. Ökningen är ändå mindre än år 2021 då 18 procent mer stenkol förbrändes än år 2020.

”Stenkol användes betydligt mer i el- och värmeproduktionen i fjol än året innan. Däremot användes mindre stenkol inom industrin än tidigare”, säger överaktuarie Aira Hast i ett pressmeddelande.

Enligt Statistikcentralen ligger energikrisen som orsakats av Rysslands invasionskrig i Ukraina bakom att användningen av stenkol har ökat.

Även om användningen av stenkol ökade i fjol, är den mer långsiktiga trenden för stenkol nedåtgående. År 2022 förbrukades 51 procent mindre stenkol än på 2000-talet i genomsnitt.

Användningen av stenkol inom energiproduktionen förbjuds år 2029.

Tre vindkraftverk i ett skogslandskap.

Elproduktionen i Finland ändrar radikalt redan de närmaste åren: Det fossila fasas ut medan kärnkraft och vindkraft tar över

Det investeras så mycket i elproduktion i Finland just nu att vår energipalett kommer att se helt annorlunda ut redan inom ett par år. Först ökar kärnkraften, men den kan gås om av vindkraften redan under det här årtiondet.

Inrikes

Tulipalo Strömberg Park

Det fortsätter brinna i Strömberg Park – brandkåren ändrar strategi under morgonen

Brandkåren har hållit branden under kontroll under natten.

Man tittar mot kameran.

Statsvetare om riksdagsvalet i Vasa valkrets: ”En sak slår aldrig fel”

Frågan är om någon ny ledamot tar sig in i riksdagen.

Var fjärde kan tänka sig att rösta taktiskt i riksdagsvalet

Var fjärde finländare kan tänka sig att rösta taktiskt i riksdagsvalet, visar en gallupundersökning som Uutissuomalainen låtit utföra.

Knappt var tionde är säker på att den kommer att taktikrösta för att få till det valresultat den vill ha. Att taktikrösta innebär i det här fallet att man röstar på ett annat parti än det man i första hand skulle vilja rösta på.

Drygt hälften tänker inte rösta taktiskt, visar undersökningen. Ungefär var tionde vill inte ta ställning och fem procent tänker inte rösta alls.

Var undersökningens deltagare bor eller vad de tjänar i inkomst inverkar väldigt lite på huruvida de tänker taktikrösta.

Ungefär tusen finländare deltog i gallupundersökningen.

Källa: STT

Trots allt en lösning för fastighetsservicebranchen, strejken inhiberas

Den tredje strejken inom fastighetsservicebranchen är avblåst efter att ett bud godkändes av båda parterna i avtalstvisten sent på onsdag kväll.

Med andra ord blir den strejk som skulle äga rum på torsdag och fredag inte av. 27000 städare, fastighetsskötare och andra fackligt anslutna skulle ha berörts av strejken.

Både servicefacket PAM och arbetsgivarsidan Fastighetsarbetsgivarna har godkänt budet på onsdagskvällen, tolv timmar efter att man hade meddelat att det inte blir något avtal den här veckan.

Enligt PAM var det inte lätt att godkänna avtalet men det medför ändå flera förbättringar till löner och tillägg.

Källa: STT

Två vargar går genom skogen. Marken är täckt av snö.

Tre av fyra österbottniska riksdagskandidater vill minska på vargstammen

Många vill tillåta stamvårdande jakt på varg.