Strejkvåren har inletts – anställda inom teknologi- och kemiindustrin stannade hemma i dag

Den sedan länge befarade strejkvåren har nu inletts i Finland. Utgångsläget är att arbetstagarna eftersträvar rejäla lönepåslag för att trygga sin köpkraft mitt i den kraftiga inflationen, något som arbetsgivarna inte är villig att ge.
Parterna har inte förhandlingsvägen lyckats nå någon lösning om lönerna inom de viktigaste exportbranscherna och i dag har de första strejkerna inletts.
Inget resultat har nåtts i förhandlingarna mellan Industrifacket och Teknologiindustrin, vilket betyder att strejkerna som Industrifacket varslat om inleds i dag och avslutas på fredag.
Tredagars strejk inom teknologi- och kemiindustrin
Totalt 10 000 anställda och tjänstemän som hör till Industrifacket, Fackförbundet Pro och fackförbundet för de högre tjänstemännen YTN strejkar i dag, som den första av vad som väntas bli fler strejker.
Teknologiindustrins arbetsgivare sa i går att eventuella strejker orsakar stor skada för företagen och deras kunder, men de konkreta euromässiga förlusterna kan inte uppskattas än. För Industrifackets del fortsätter förhandlingarna på fredag, och fler strejker är redan planerade till nästa vecka.
Strejken märks på många orter. Exempelvis i Karleby strejkar personal vid tre företag inom kemiindustrin. Det är Tetra Chemicals, Umicore och delvis Yara som berörs.
Flera fabriker i Karleby körs ner på grund av strejk – det påverkar i sin tur andra företag
Endast några anställda på plats för att se över säkerheten.
I Egentliga Finland berör strejken exempelvis industrikoncernen Sandvik samt läkemedelsföretaget Orion.
Teknologiindustrins strejk inleddes vid Sandvik i Åbo – flera arbetsplatser i Egentliga Finland berörs av strejken
På fredag fortsätter medlingen mellan parterna.
Strejk pågår vid ABB IEC LV Motors i Vasa, ABB Oy – Marine and Ports i Fredrikshamn, Åbo samt Helsingfors, Fermion Oy i Hangö och Uleåborg, Oilon Oy i Karleby samt Yara Suomi Oy i Karleby och Siilinjärvi med flera företag.
Också ATK varslar om strejk
Bil- och transportbranschens Arbetarförbund AKT varslade sent igår kväll om strejker bland hamnarbetare i alla hamnar samt tre avtalsområden inom transportbranschen.
För AKT-anslutna stuvare gäller övertidsförbud från och med i morse klockan 6 eftersom branschens kollektivavtal löpt ut. Arbetsgivarsidan befarar att övertidsförbudet medför problem för utrikeshandeln redan från och med inkommande veckoslut.
Ifall kollektivavtalsförhandlingarna inte leder till några resultat inleder AKT strejker i hamnar och gällande transporter den 15 februari, vilket skulle lamslå Finlands utrikeshandel så gott som helt eftersom 90 procent av exporten sker till sjöss.
Också inom handelsbranschen varslas det om övergripande strejker i början av februari. Servicefacket Pam meddelade i går om ytterligare strejker som skulle beröra hundratals butiker runt om i landet. Pam eftersträvar ett nytt kollektivavtal där löneförhöjningar på 200 euro ingår.
Servicefacket Pam varslar om strejk – vill ha löneförhöjning på 200 euro
Strejken kan börja 6 februari och rör först lagerarbetare.
På måndag inleder Pam strejker inom handelns lager runt om i landet och strejker följer 16–18 februari och berör över 400 butiker som sysselsätter kring 26 000 personer.
Intressebevakningsorganisationen Finsk Handel uppmanade igår kväll sina medlemmar att sluta bära upp och redovisa Pam:s medlemsavgifter, som en motåtgärd till strejkvarslet.
Strejkvågen inleds – vi listar strejkerna som hotar bryta ut i februari
Strejkerna i butikerna märks mest.