Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leifby: Sveriges psyke håller inte

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Så här såg det ut 2009 när Danmark slog ut Sverige i VM-kvalet.
Bildtext Så här såg det ut efter slutsignalen 2009 när Danmark slog ut Sverige i VM-kvalet.
Bild: EPA

Sverige har en 2–1-ledning att gå på inför returen i playoffdramat mot Danmark. Går blågult till EM i kväll? Det tror inte Marcus Leifby: ”Att missa EM är ett gigantiskt misslyckande.”

Klockan 21.45 finländsk tid smäller det på Parken i Köpenhamn. Då ska den sista biljetten till EM-slutspelet i Frankrike delas ut.

Och om vi ska tro Marcus Leifby, journalist på bland annat Sportbladet, blir det inte Sverige som greppar det sista halmstrået.

– Det är två ganska dåliga lag med två ganska svajiga psyken som möts. Sverige har inte den mentala styrkan som krävs för att reda ut det här. Laget kan inte spela på resultatet på klassiskt italienskt vis, säger Leifby till Yle Sporten.

Sverige dominerade den första matchen i stora stycken på hemmaplan. Ett sent danskt reduceringsmål flyttade ändå om förutsättningarna inför returen.

– Det blir ett helt annat Danmark i kväll. Danskarna kommer att trycka plattan i mattan direkt. De behöver ju inte tokrusa tack vare sitt mål i lördags, men känner jag den danska publiken rätt lär de inte tillåta annat än attack, säger Leifby.

– Sverige kommer att få försvara sig. Det är åtminstone min känsla. Men man har ju haft fel tidigare. Det kanske står 4–0 till Sverige i paus.

”Såg ut som en campare”

Leifby räknar upp ett tätt försvarsspel, en superinsats av Andreas Isaksson i kassen och en stark Zlatan Ibrahimovic längst fram som de svenska nycklarna.

Och det kommer att krävas. På Parken i Köpenhamn brukar danskarna inte tveka – på något plan.

– Jag har varit på Parken några gånger och när de trycker i gång ”Vi er røde vi er hvide” på max känner man bara hur historiens vingslag piskar över en. Danskarna har ju en vana att ta 17–18 öl före match och då låter det. Det blir åka av, säger Leifby.

– Samtidigt har de Nicklas Bendtner på topp. Han såg ju ut som en campare som hade druckit en massa lådvin i lördags.

Marcus Leifby tycker Nicklas Bendtner såg ut som en campare i lördags.
Bildtext Marcus Leifby tycker Nicklas Bendtner såg ut som en campare i lördags.
Bild: EPA

”Ett jättefiasko”

Hur känner man sig då som svensk inför avspark? Leifby tycker att det här dubbelmötet är fantastiskt roligt.

– Avslutningen på kvalet blev en stor gäspning. Men det här är jäkligt kul – även om dagens match blir en holmgång.

Hur stort misslyckande är det om Sverige inte spelar i EM?

– Ett gigantiskt misslyckande med tanke på hur läget såg ut i vår grupp. Vi hade allt i egna händer. Att förlora ett dubbelmöte med Danmark är ingen katastrof. Men Sverige är på väg att missa ett mästerskap som inte ska gå att missa. Det är ett jättefiasko.

Hur följer du matchen?

– Jag ska göra ett radioprogram efter matchen. Slussen är öppen. Svenska supportrar får tala ut. Det blir en ventil för det svenska folkets känslor. Det kan bli hur som helst. Vinner vi, springer vi nakna på stan. Förlorar vi, är det ett stort jävla mörker.