Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Få fason på dina vantar – vantblockaren jämnar ut och håller formen

Få fason på dina vantar - Spela upp på Arenan

I de bästa stunderna möts hantverk och material. Vantblockaren blir ett möte mellan snickaren, stickaren och två naturliga och fina material, ullgarn och träslaget ek.

Vad är då en vantblockare? En vantblockare är en skiva, som man sticker in i vanten man stickat för att få den att bli jämnare och slätare. Man har kanske stickat lite spändare här och lite lösare där och då vill man få fason på vanten. Man fuktar den bara en aning och med hjälp av vantblockaren är det lätt att hitta och hålla formen på vanten medan den torkar.

Storlekstabell för vantblockare:

S: 8 cm x 17 cm, plus 10 cm för mudden

M: 9 cm x 19 cm, plus 12 cm för mudden

L: 10 cm x 22 cm, plus 14 cm för mudden

XL: 11 cm x 24 cm, plus 16 cm för mudden


Gör så här:

  1. Rita ut formen på träbiten och såga ut.

  2. Borra några större och några mindre hål i mitten av den utsågade vantblockaren. Hålen gör vantblockaren luftigare så att vanten torkar lite snabbare.

  3. Såga ut en tumme.

  4. Borra hål i båda delarna och knyt ihop. En lös tumme är bra för då behöver man inte spänna ut vanten när man sticker in vantblockaren.

  5. Många vantblockare är lackerade, eftersom de kan bli lite blöta. Ek är ett träslag som tål mycket fukt, men vantblockare går också riktigt bra att göra i t ex 4 mm faner och då kan det vara bra med ett lager skyddande lack.

En vante och ett träarbete.
Bildtext En vantblockare hjälper till med formen.
Bild: Yle/ Juha Leskelä

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk