Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vill du vidga dina vyer? Här är dokumentärerna du ska se i vår

Uppdaterad 06.02.2023 11:36.
Jade Nyström i närbild
Bildtext Jade Nyström är trefaldig Finlandsmästare i höjdhopp. Nu berättar hon om sitt liv i serien Jade.
Bild: Yle

Människohandelns ohyggliga verklighet, lyxens riktiga pris, det hudlösa babylivet. Se vårens intressantaste dokumentärer på Arenan.

Här är fyra tankeväckande serier som får dig att se världen ur nya synvinklar.

Jade Nyström ligger i sin säng
Bildtext Jade Nyström visar upp sin vardag i dokumentären ”Jade”.
Bild: Yle

Jade – Om idrott och identitet

Dokumentären ”Jade” tar dig undre huden på Jade Nyström, trefaldig finlandsmästare i höjdhopp och landets kanske kändaste transkvinna. Jade berättar om identiteten och idrotten, livets två viktigaste element som står i ständig konflikt med varandra. Men mest av allt får vi följa med hennes helt vanliga vardag.

En intim och tankeväckande dokumentär, som dessutom är hyperaktuell eftersom riksdagen godkände translagen i onsdags. Jade är en av dem som lagen berör.

”Jade” finns att se på Yle Arenan.

Kvinna röker på balkong i dokumentären Berövad
Bildtext Janets berättelse är ohygglig. Hon har under hela sitt liv levt i en extremt utsatt tillvaro, visar dokumentären ”Berövad”.
Bild: Yle

Berövad: svåra människoöden på välfärdssamhällets skuggsida

Den tredelade dokumentären ”Berövad” följer på nära håll med smärtsamma livsöden och sätter samtidigt makten under lupp.

I det första avsnittet möter vi Janet som är psykiskt krossad av ett helt liv av att sälja sex – hennes enda verklighet. De två resterande avsnitten bjuder även de på en tung tematik i form av exploatering på arbetsmarknaden och flyktingbarns krassa livsvillkor.

Den erkända journalisten Jeanette Björkqvist är känd för att ge en röst åt utsatta personer och grupper i sina artiklar och dokumentärer. Vilket liv erbjuder den nordiska välfärdsstaten dem som har det allra svårast?

”Berövad” finns att se på Arenan.

Människor häller gyttja ur ett ämbar vid en guldgruva
Bildtext ”Blod, svett och lyx” är en fortsättning på första säsongen ”Blod, svett och t-shirts”.
Bild: Yle

Blod, svett och lyx: Vilket är priset för våra lyxprodukter?

Fyra influerare står och gräver efter guldmalm med gyttja upp till knäna, marken sviktar under dem och gyttjan väller in över gummistövelns kant. Stekande sol, ömmande muskler.

Influerarna har flugits till Ghana hör att ta reda på det verkliga priset på lyxprodukter. De lokala som jobbar vid gruvan gör det varje dag för en usel lön och ofta utan några fynd alls.

Smällen blir hård. Choklad, guld, diamanter och andra lyxvaror har enorma konsekvenser för såväl miljö som människor. En ögonöppnande dokumentär.

”Blod, svett och lyx” finns att se på Yle Arenan.

I väntan på dig, kvinna med baby på äng
Bildtext Babylyckan kantas av osäkerhet och sömnlösa nätter i andra säsongen av ”I väntan på dig”.
Bild: yle

I väntan på dig – Det första året: Det fina, tunga, hudlösa babyåret

Följ med in i det första babyårets hudlösa verklighet. I första säsongen av ”I väntan på dig” fick du följa Annas, Tindras, Sofias och Ellens resa genom graviditetens glädje och våndor. Nu är deras bebisar här med spyor, skrik, sömnlösa nätter men framför allt babylycka.

Brösten hänger, hormonerna löper amok, parförhållandet krisar och livet är plötsligt helt annorlunda med en liten människa som går först. Det är svårt och alldeles underbart.

Följ med på moderskapsresan på Yle Arenan.