Frankrike banade väg för leverans av stridsvagnar till Ukraina – samtidigt är franska vapenhjälpen rätt blygsam
Där Tyskland har fått hård kritik för otillräckligt vapenbistånd till Ukraina, har Frankrike kommit lindrigt undan. Ändå är de franska vapenleveranserna bara en bråkdel av de tyska.
Frankrikes president Emmanuel Macron slog i måndags fast att han inte utesluter att man kan komma att skicka franska stridsflygplan till Ukraina.
På samma sätt utesluter presidenten inte heller att man i något skede kan leverera franska stridsvagnar.
Åtminstone i sina uttalanden vill Macron alltså att det ska framstå som att man bistår Ukraina, vilket man dessutom hittills har gjort med bland annat artilleri och luftvärn.
Att Frankrike i början av året meddelade att man kommer att skicka lätta spaningsstridsvagnar av modell AMX-10RC, banade också väg för vidare europeisk och amerikansk vapenhjälp.
– Det här beslutet satte bollen i rullning, konstaterade Ukrainas försvarsminister Oleksyj Reznikov i Paris i tisdags och han syftar på att Ukraina nu ska få såväl Leopard- som Abrams-stridsvagnar.
Bistår klart mindre än Storbritannien och Tyskland
Men sett till helheten har Frankrikes vapenhjälp till Ukraina ändå hittills varit rätt blygsam, det framgår bland annat av de siffror som sammanställs av Institutet för världsekonomi i Kiel.
Ser man till värdet av den militära hjälpen hade Frankrike fram till slutet av november bidragit med cirka 600 miljoner euro och landet ligger på ungefär samma nivå som betydligt mindre länder som Tjeckien, Danmark och Norge.
Jämfört med Storbritanniens omkring 4 miljarder och Tysklands 2,3 miljarder ligger Frankrike ändå relativt långt efter.
Såväl Storbritannien som Tyskland har dessutom under de senaste veckorna meddelat om nya omfattande leveranser, så man kan utgå från att gapet har blivit ännu större sedan den senaste statistiken publicerades.
Till helhetsbilden hör också president Macrons flera kontroversiella uttalanden. Senast i december talade han om att Ryssland måste ges säkerhetsgarantier och tidigare har han varnat för att förnedra Ryssland och president Putin.
Ingen större debatt om vapenhjälp
Att Frankrike har varit så återhållsamt har Macron motiverat med faran för eskalation och att man inte får äventyra den egna försvarsförmågan.
Jämfört med till exempel Tyskland är också den internationella pressen på Frankrike mycket mindre.
Man ligger längre bort från Östeuropa och Tysklands misslyckade Rysslandspolitik ses dessutom av många kritiker som en bakomliggande faktor till att Putin kunde inleda sin fullskaliga invasion.
Den tyska vapenhjälpen hamnar dessutom automatiskt i fokus, då det i Tyskland förs en konstant, ställvis nästan hysterisk, debatt kring vapenleveranserna.
I Frankrike är det däremot rätt få som kräver att landet och president Macron i nuläget borde axla ett större ansvar.
Kommentar: Ett år sedan Angela Merkel försvann – många vill att hon rätar ut frågetecknen kring sin Rysslandspolitik
Sällan har synen på en politiker förändrats så radikalt.