Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike banade väg för leverans av stridsvagnar till Ukraina – samtidigt är franska vapenhjälpen rätt blygsam

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på Sorbonneuniversitetet i Paris på söndagen, i samband med en ceremoni för att fira Elysée-fördraget.
Bildtext Macrons och Frankrikes bidrag till Ukrainas försvar kan inte mäta sig med de tyska under Olaf Scholz. Ändå är det Scholz som får mest kritik för blygsamt vapenbistånd.
Bild: EPA-EFE

Där Tyskland har fått hård kritik för otillräckligt vapenbistånd till Ukraina, har Frankrike kommit lindrigt undan. Ändå är de franska vapenleveranserna bara en bråkdel av de tyska.

Frankrikes president Emmanuel Macron slog i måndags fast att han inte utesluter att man kan komma att skicka franska stridsflygplan till Ukraina.

På samma sätt utesluter presidenten inte heller att man i något skede kan leverera franska stridsvagnar.

Åtminstone i sina uttalanden vill Macron alltså att det ska framstå som att man bistår Ukraina, vilket man dessutom hittills har gjort med bland annat artilleri och luftvärn.

Att Frankrike i början av året meddelade att man kommer att skicka lätta spaningsstridsvagnar av modell AMX-10RC, banade också väg för vidare europeisk och amerikansk vapenhjälp.

panssaroitu ajoneuvo
Bildtext Den franska lätta stridsvagnen AMX-10RC som doneras till Ukraina.
Bild: Gouhier Nicolas/ABACA/Shutterstock/All Over Press

– Det här beslutet satte bollen i rullning, konstaterade Ukrainas försvarsminister Oleksyj Reznikov i Paris i tisdags och han syftar på att Ukraina nu ska få såväl Leopard- som Abrams-stridsvagnar.

Bistår klart mindre än Storbritannien och Tyskland

Men sett till helheten har Frankrikes vapenhjälp till Ukraina ändå hittills varit rätt blygsam, det framgår bland annat av de siffror som sammanställs av Institutet för världsekonomi i Kiel.

Ser man till värdet av den militära hjälpen hade Frankrike fram till slutet av november bidragit med cirka 600 miljoner euro och landet ligger på ungefär samma nivå som betydligt mindre länder som Tjeckien, Danmark och Norge.

Jämfört med Storbritanniens omkring 4 miljarder och Tysklands 2,3 miljarder ligger Frankrike ändå relativt långt efter.

En tysk stridsvagn av modell Leopard 2 kör genom vatten under en övning i norra tyskland i februari 2022.
Bildtext En Leopard 2 under en demonstration av stridsvagnen i Tyskland.
Bild: Focke Strangmann / EPA

Såväl Storbritannien som Tyskland har dessutom under de senaste veckorna meddelat om nya omfattande leveranser, så man kan utgå från att gapet har blivit ännu större sedan den senaste statistiken publicerades.

Till helhetsbilden hör också president Macrons flera kontroversiella uttalanden. Senast i december talade han om att Ryssland måste ges säkerhetsgarantier och tidigare har han varnat för att förnedra Ryssland och president Putin.

Ingen större debatt om vapenhjälp

Att Frankrike har varit så återhållsamt har Macron motiverat med faran för eskalation och att man inte får äventyra den egna försvarsförmågan.

Jämfört med till exempel Tyskland är också den internationella pressen på Frankrike mycket mindre.

Bildtext De plan Frankrike sannolikt skulle kunna donera till Ukraina om ett sådant beslut fattas är sannolikt äldre Mirage 2000. De sista versionerna av planet fasas ut till förmån för Rafale B/C, som redan nu utgör lejonparten av det franska flygvapnets jaktplan.
Bild: EPA/Anthony Jeuland

Man ligger längre bort från Östeuropa och Tysklands misslyckade Rysslandspolitik ses dessutom av många kritiker som en bakomliggande faktor till att Putin kunde inleda sin fullskaliga invasion.

Den tyska vapenhjälpen hamnar dessutom automatiskt i fokus, då det i Tyskland förs en konstant, ställvis nästan hysterisk, debatt kring vapenleveranserna.

I Frankrike är det däremot rätt få som kräver att landet och president Macron i nuläget borde axla ett större ansvar.