SDP:s ekonomiska åtgärdsprogram bygger på utbildning och sysselsättning
Socialdemokraterna vill framförallt satsa på utbildning för att höja sysselsättningsgraden och därigenom balansera statsfinanserna.
– Vårt åtgärdsprogram bygger på rättvisa och långsiktighet, sade statsminister och partiordförande Sanna Marin vid en pressträff på onsdag.
SDP:s åtgärdsprogram utgår ifrån att den offentliga ekonomin måste stärkas med mellan 3,5 och 6 miljarder euro under följande regeringsperiod. Därtill behövs stabil ekonomisk tillväxt, så att statsskulden minskar i förhållande till BNP.
Det betyder justeringar på både inkomst- och utgiftssidan. SDP föreslår bland annat skärpt arvsskatt och skatt på olika placeringsinstrument.
Genom olika skatteskärpningar och reformer räknar SDP med att öka statens intäkter med upp till 1,8 miljarder euro.
Konjunkturläget avgörande
Sanna Marin framhåller att anpassningsbehovet i statsfinanserna beror på det allmänna konjunkturläget.
– Om vi är på väg in i en konjunktursvacka kan nedskärningar göra mer skada än nytta. Det är svårt att balansera ekonomin om vi inte har ambitiösa mål för tillväxt och sysselsättning, sade Marin.
SDP vill därför absolut hålla fast vid målet att styra fyra procent av BNP till forskning och utveckling. Minst 60 procent av alla finländare under 35 borde ha högskoleexamen vid slutet av 2030-talet, enligt åtgärdsprogrammet.
SDP räknar också med att kunna minska statens utgifter med omkring en miljard euro, bland annat genom att dra ner på olika företagsstöd.
Däremot säger SDP nej till nedskärningar inom utbildningen, social- och hälsovården eller den sociala grundtryggheten.
– Med tanke på kommande, eventuella regeringsförhandlingar är det vår viktigaste uppgift att se till att människors vardag fungerar och att vi inte sparar på fel ställe, på ett orättvist sätt, sade Marin.
Högre sysselsättningsgrad viktigt
En av de viktigaste målsättningarna och förutsättningarna är att fortsätta höja sysselsättningsgraden mot 80 procent, från nuvarande omkring 74 procent. Ju högre sysselsättningsgrad, desto mindre tryck på statsfinanserna.
– Vi har en annan linje jämfört med både Samlingspartiet och Sannfinländarna, sade viceordförande Matias Mäkynen.
Med en sysselsättningsgrad på 80 procent skulle Finlands offentliga ekonomi stärkas med omkring tre miljarder euro, vilket i sin tur skulle minska behovet för anpassningsåtgärder på annat håll, resonerar SDP.
SDP presenterar hela sitt valprogram på lördag.