Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gadolinia jämnas nu med marken för att ge plats för kvarteret Stjärnan – rivningen ska vara klar i slutet av mars

Rivningen av universitetsbyggnaden Gadolinia i universitetskvarteren i Åbo är i full gång. Arbetet med den nya fastigheten som ska byggas på samma plats ska börja senast sommaren 2023.

Enligt Mika Soinio, fastighetschef vid Stiftelsen för Åbo Akademi, har rivningen hittills gått ganska långt som planerat. Rivningen förväntas vara klar i slutet av mars.

– Vi hittade mer asbest än vi hade väntat oss, vilket förlängde arbetet en aning, men annars skulle jag bedöma att rivningsprocessen har gått enligt planerna, säger Soinio.

Gadolinia vid Åbo Akademi.
Bildtext Åbo Akademis stiftelse lät bygga Gadolinia mellan 1967 och 1969, och byggnaden har varit i dåligt skick i flera år.
Bild: Arash Matin / Yle

Hela Gadolinia kommer ändå inte att rivas. Kafédelen och terrassen utanför ska bevaras efter Åbo museicentrals önskemål. I byggnaden har det tidigare funnits en populär studentrestaurang, som stängde i början av november 2021.

Det kommer placeras en ny restaurang eller ett kafé i den gamla kafédelen, och vi kommer därför renovera insidan en del för att få alla nya maskiner på plats. Dessutom kommer till exempel luftkonditioneringen att uppdateras. Utsidan kommer att bevaras enligt hur den ser ut nu, enligt vad museicentralen har önskat, säger Soinio.

Den gamla fastigheten kommer att integreras med nybygget, som ska bli en del av kvarteret Stjärnan.

Gadolinia vid Åbo Akademi.
Bildtext Rivningsarbetet förväntas ta slut om cirka två månader.
Bild: Arash Matin / Yle

Den nya byggnaden kommer till stor del att användas för Åbo Akademis verksamhet, men det är fortfarande oklart vilka andra hyresgäster som kommer att flytta in. Det kommer bland annat att byggas kontor i den nya byggnaden. Soinio säger att det snart borde klarna vem som kommer att flytta in.

Gadolinia vid Åbo Akademi.
Bild: Arash Matin / Yle

Diskussion om artikeln