Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Translagen godkändes i riksdagen – rösterna föll 113–69

Uppdaterad 01.02.2023 16:35.
Vy från läktaren efter att riksdagen röstat om den nya translagen den 1 februari 2023.
Bildtext Glädjen var stor på riksdagens läktare när omröstningens resultat var klart.
Bild: Silja Viitala / Yle

Riksdagen har godkänt den nya omtvistade translagen. 17 riksdagsledamöter var frånvarande vid dagens omröstning. Inom regeringspartiet Centern röstade 13 emot och 12 för.

Den nya translagen, alltså lagen om fastställande av kön, behandlades för sista gången i går inför onsdagens omröstning. Processen har varit lång och tongångarna i riksdagsdebatterna har tidvis varit hårda och hätska.

I dagens omröstning delades regeringspartiet Centern i två rätt jämnstarka läger: det blev 12 ja-röster och 13-nej-röster, 5 var frånvarande.

Också oppositionspartiet Samlingspartiets ledamöter delades i två läger, 26 röstade ja och 10 nej.

Samtliga ledamöter för Sannfinländarna och Kristdemokraterna röstade nej och alla från Svenska Folkpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet röstade ja.

Inalles 50 manliga ledamöter från olika riksdagsgrupper röstade emot den nya translagen i dess nuvarande form.

Den medicinska och juridiska processen skiljs åt

Lagen skiljer på den medicinska och juridiska processen. Åldersgränsen i den nya lagen bibehålls vid 18 år för juridisk ändring av kön.

Den gamla translagen, Lag om fastställande av transpersoners könstillhörighet, ersätts av en helt ny lag med namnet Lag om könfastställelse.

Personer som upplever att det juridiska kön de tilldelats vid födseln inte stämmer överens med deras egen könsidentitet kan från och med nu fastställa sitt kön då de blivit myndiga.

Den gamla lagen från 2003 har fått mycket internationell kritik av både andra länder och människorättsorganisationer. En av de största förändringarna i den nya lagen är att kravet på sterilisering slopas.

Tidigare skulle en person vara steriliserad och myndig för att kunna ändra sitt juridiska kön. Dessutom måste hen få en diagnos om mental ohälsa, som bland annat kräver utlåtande av två psykiatrer.