Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiets utrikesminister: Nato bestämmer om vi kan godkänna Finlands medlemsansökan före Sveriges

Uppdaterad 01.02.2023 15:04.
Turkiets utrikesminister säger att Turkiet skulle se på en separat Natoansökan från Finland mer positivt än en svensk separat ansökan. - Spela upp på Arenan

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu förtydligade på onsdagen Turkiets linje gentemot Finlands och Sveriges Natomedlemskap. Men argumenten håller inte, enligt Finlands utrikesministerium.

– Turkiet har inte mandat att separera på Finlands och Sveriges medlemsansökningar. Det är upp till de här båda länderna, men framförallt Nato.

Det sa Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu på en presskonferens i Tallinn på onsdagen.

– Om Nato och de två länderna bestämmer sig för att dela upp Finlands och Sveriges ansökningsprocesser så kommer Turkiet förstås att ompröva Finlands medlemskap separat – och mer fördelaktigt, kan jag säga.

Under eftermiddagen har Finlands utrikesministerium kommenterat Çavuşoğlu till Yle Uutiset:

– Varje land ansöker om medlemskap för sig självt. Finland har sökt som Finland och Sverige som Sverige. Vi har inte lämnat in en gemensam finsk-svensk ansökan, men vi har gått framåt tillsammans och vi går framåt tillsammans, säger chefen för utrikesministeriets politiska avdelning Piritta Asunmaa.

Enligt Natos stadgar kan länder inte formellt ansöka i grupp.

Finland, Sverige och Turkiet har skrivit under ett trilateralt avtal och det måste implementeras - varken mer eller mindre

― Mevlüt Çavuşoğlu, Turkiets utrikesminister

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu tillade genast efter Çavuşoğlus uttalande att han tydligt har förklarat Estlands åsikt.

– För oss är det här en existentiell fråga, säger han. Det finns ett enormt säkerhetsunderskott i Europa. Finland och Sverige befinner sig i en gråzon och det är i Europas och Natos intresse att tydligt få ett slut på gråzonen.

Çavuşoğlu har flera gånger påpekat att det i den trilaterala uppgörelsen mellan Finland, Sverige och Turkiet i Madrid i juni 2022 betonas klart och tydligt att det för tillfället finns två säkerhetshot i Europa.

– Det ena är Ukraina, det andra terrorismen. Ni får inte glömma terrorismen.

Bara de som bryr sig om Turkiets säkerhet kan få Ankaras stöd

Çavuşoğlu tillägger att Turkiet inte ändrar sin linje vare sig efter provokationer, som koranbränningen i Sverige, eller efter hot. Inte ens om det skulle finnas uppgifter om ett direkt och nära förestående militärt hot mot Finland och Sverige.

– Vår ståndpunkt är mycket tydlig. Så länge som kandidatländerna implementerar det trilaterala avtalet ser vi väldigt positivt på det. Men gör de inte det så har det ingen betydelse vilket säkerhetsläget är.

Turkiet håller alltså fast vid sin linje.

– Våra säkerhetsproblem måste också åtgärdas, inte bara deras, avslutar Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu.

Erdoğan: Vi är positivt inställda till Finlands medlemskap

Hemma i Turkiet har också president Recep Tayyip Erdoğan kommenterat Finlands och, i synnerhet, Sveriges medlemskapsansökningar.

– Så länge som ni tillåter att min heliga bok, Koranen, bränns och rivs, så kommer vi inte att säga ja åt Sverige, sa Erdoğan inför ett tal till anhängare idag, enligt den turkiska tidningen Hürriyet.

Han sa också att han är positivt inställd till ett finländskt Natomedlemskap.

Texten har uppdaterats med kommentaren från Finlands utrikesministerium och stycket om Erdoğans uttalande.