Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jenny Nyström jagar sitt 15:e – och 16:e – FM-guld i badminton: ”Ett guld ska jag nog ta i år också, två är inte helt omöjligt”

Uppdaterad 01.02.2023 13:36.
Jenny Nyström och Mathilda Lindholm i bakgrunden under en träning.
Bildtext I fjol vann Jenny Nyström FM-guld i dubbel med Mathilda Lindholm, i år spelar hon med Nella Nyqvist.
Bild: Felicia Räihä/ Yle

Anton Kaisti har vunnit 13 FM-guld och har reella chanser att stiga upp till 15 finska mästerskap.

FM-medaljerna i badminton brukar traditionsenligt delas ut i januari-februari-skiftet, så även detta år: Finska mästerskapen avgörs i Myrbacka i Vanda den 2–4 februari.

Mediernas största fokus ligger oftast på herr- och damsingel, men de mesta vinnarna brukar vara experter just på dubbel – och på både dam- och herrsidan råkar två av de mesta aktiva mästarna vara svenskspråkiga.

Jenny Nyström, som fyller 29 på torsdagen, har vunnit sex FM-guld i dubbel och åtta i mixeddubbel, och med sina totalt 14 FM-guld är hon alla tiders trea bland de finländska damerna.

Grenlegendaren Anu Nieminen är klar etta med totalt 22 FM-guld, följd av en annan legendar, Wiola Renholm, som vann 18 finska mästerskap mellan 1966 och 1983.

Nyström har inte exakt koll på konkurrenternas FM-guld, däremot kommer svaret omedelbart på frågan om hur många hon själv har.

– 14! Ett guld ska jag nog ta i år också, två är inte helt omöjligt, säger Nyström till Yle Sporten.

Nyström tror att Nieminens 22 FM-guld troligen inte kommer att nås, men Renholms 18 är definitivt inom räckhåll. Något som redan i sig motiverar.

– Ska nog försöka komma förbi Wiola, fast det skulle gå mycket snabbare om man skulle ta två guld per år. Sedan skulle jag vara en helt nöjd tvåa, skrattar Nyström.

– Ett annat mål är att gå förbi henne i antal FM-guld i mixed: hon har ett mera än jag. Där är två bra mål att försöka nå.

Kaisti är kung i mixeddubbel

Det är i damdubbel som Jenny Nyström, tillsammans med den tvåfaldiga bronsmedaljören i junior-EM Nella Nyqvist, ska ta guld – ”i mixten blir det jobbigare”.

Orsaken stavas Anton Kaisti som i par med Iina Suutarinen är solklar favorit. Paret har vunnit de tre senaste finska mästerskapen och det är en verklig lågoddsare att de ska vinna igen.

Kaisti har i skrivande stund vunnit 13 FM-guld, ett i singel, två i dubbel och tio i mixed, och har alla chanser att öka mängden i helgen.

– Ett 14:e FM-guld borde fixas, ett 15:e är möjligt, säger Kaisti och syftar på herrdubbeln där startfältet på pappret är jämnare än kanske någonsin.

Anton Kaisti och Inalotta Suutarinen.
Bildtext Anton Kaisti och Iina Suutarinen har vunnit FM-guld i mixed de tre senaste åren.

Inte heller han är medveten om alla tiders medaljlista, men tycker att det vore ”helt siisti” att vara etta. Etta och tvåa på herrlistan är spelare från äldre generationer: Mårten Segercrantz med sina 16 titlar dominerade på 1960-talet och Lars-Henrik Nybergh med 14 titlar på 1970-talet.

– Då är det möjligt nästa år, säger Kaisti till Yle Sporten.

Inte ens Anu Nieminens 22 mästerskap är helt utom räckhåll för den 30-årige Kaisti som fått spela hela sin karriär mer eller mindre utan skador. Och en viss betydelse har det förstås också att försöka hålla grenikonen Ville Lång bakom sig – inför årets FM har såväl Kaisti som Lång 13 FM-guld.

Chefstränaren Ville Lång är med i FM i singel och i dubbel med Eetu Heino, där de enligt Kaisti hör till en av förhandsfavoriterna.

Finska mästerskap i badminton

1. Anu Nieminen 22 (12 i singel, 7 i dubbel, 3 i mixed)
2. Wiola Renholm 18 (5+4+9)
3. Mårten Segercrantz 16 (2+9+5)
4. Tony Tuominen 15 (3+10+2)
4. Jouko Degerth 15 (2+6+7)
6. Lars-Henrik Nybergh 14 (8+5+1)
6. Jenny Nyström 14 (0+6+8)
8. Ville Lång 13 (10+3+0)
8. Marita Petrell 13 (8+5+0)
8. Kristiina Danskanen 13 (3+9+1)
8. Anton Kaisti 13 (1+2+10)

Några pinnhål längre ner hittas namn som Pontus Jäntti (9 FM-guld), Nanna Vainio (7 FM-guld) och Jyri Aalto (6 FM-guld).

I herrsingel går den främsta kampen om FM-guldet mellan regerande mästaren Kalle Koljonen (totalt 3 FM-guld) och mästaren från 2021 Joakim Oldorff (totalt 2 FM-guld).

I damsingel finns bara en favorit, 17-åriga Nella Nyqvist som vann sitt första FM-guld 2021.

Finska mästerskapen börjar torsdagen den 2 februari i Myrbacka. Semifinalerna kör i gång på lördag morgon och finalpasset klockan 15.45.

Diskussion om artikeln