Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronatelefon tas ur bruk i Mellersta Österbotten

I Mellersta Österbotten upphör den såkallade coronalinjen, det vill säga det telefonnummer dit man kunnat ringa för att få råd i coronafrågor.

Beslutet att lägga ner den här servicen går hand i hand med att man också lagt ner coronatestningen – till exmpel finns drive-in-testningen i Karleby inte längre kvar. Då man slutade med coronatestning i början av året minskade också behovet av telefonrådgivningen och därför avslutas den.

Från och med nu görs coronatest bara om det rekommenderas av vårdpersonal – och invånarna i Mellersta Österbotten får vända sig till sin egen hälsovårdsstation eller till akuten i coronafrågor.

En egen symtombedömning kan fortfarande göras på omaolo.fi.

Relaterat

Egnahemshus brann i Karleby

Ett småhus på Uleåvägen i Karleby började brinna tidigt på lördagsmorgonen.

Ingen var hemma när branden bröt ut. Det var en förbipasserande som upptäckte att det brann och larmade räddningsverket.

Enligt jourhavande brandmästare Samuel Hjulfors på Mellersta Österbottens räddningsverk fick flera av rummen stora rökskador, men huset förstördes inte helt i branden.

Under förmiddagen har räddningsverket efterbevakning på platsen. Brandorsaken är ännu oklar.

Soite grundar klientråd

Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite grundar ett klientråd. Målet är att få fram invånare och patienters åsikter, erfarenhet och förväntningar på servicen i välfärdsområdet.

Den som vill vara med i rådet kan lämna in en ansökan fram till den 6 april. Totalt väljs tolv medlemmar till rådet.

Soite söker folk i olika åldrar, livssituationer och som bor på olika platser i Mellersta Österbotten.

Högre arbetslöshet i Österbotten jämfört med i fjol

Arbetslösheten minskade i Vasaregionen, men ökade i övriga Österbotten och i Mellersta Österbotten jämfört med ifjol.

7 280 arbetslösa arbetssökande fanns vid slutet av februari i NTM-centralen i Österbottens område, vilket är 4,3 procent fler än förra året.

- Energikrisen, inflationen och höjda räntor har orsakat osäkerhet i näringslivet, och detta har börjat återspegla sig också på arbetsmarknaden, berättar Mika Palosaari, direktör för Österbottens arbets- och näringsbyrå.

Men andelen arbetslösa arbetssökande är ändå lägst i Österbotten och Mellersta Österbotten om man ser till hela Fastlandsfinland. 6,4 procent jämfört med 9,7 procent i hela landet.

Billigt att bo i Österbotten och Mellersta Österbotten

I en nationell jämförelse mellan 100 kommuner har Österbotten och Mellersta Österbotten förhållandevis låga boendekostnader för dem som bor i enfamiljshus.

Enligt Egnahemsförbundets (Omakotiliitto) jämförelse kostar det cirka 6 000 euro om året att bo i ett 120 kvadratmeter stort enfamiljshus i Österbotten, i Mellersta Österbotten knappt 5 000 euro. Det är mindre än medeltalet i de 100 kommuner som jämfördes.

En av orsakerna till att boendet kostar mindre i Österbotten är priset på el. Också fastighetsskatter, pris på sophämtning och vatten- och avloppsavgifter jämfördes. I de dyraste städerna kostade boendet närmare 8 000 euro om året.