Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetsgrupp vill komma åt snusande bland idrottare och höja åldersgränsen för nikotinprodukter

Uppdaterad 01.02.2023 15:58.
En tänd tobak som hålls fast mellan två finger
Bildtext De flesta som börjar röka gör det innan de fyllt 20.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En arbetsgrupp vill att tobaksförebyggande arbete ska vara ett kriterium för att idrottsorganisationer ska kunna få statsbidrag för verksamhet riktad till barn och unga. Dessutom vill man höja åldersgränsen för köp av nikotinprodukter till 20 år.

De flesta som använder nikotinprodukter har börjat med det innan de fyllde 20. Därför skulle en höjning av åldersgränsen för köp och innehav av tobaks- och nikotinprodukter skydda unga från att över huvud taget börja använda dem. Det här anser en arbetsgrupp för utveckling av tobaks- och nikotinpolitiken tillsatt av Social- och hälsovårdsministeriet.

Enligt arbetsgruppen kan en höjning av åldersgränsen också minska hälsoskillnaderna inom befolkningen och bidra till påtagliga folkhälsofördelar. Dessutom skulle en högre åldersgräns minska langningen till minderåriga.

Idrottsföreningar ska arbeta tobaksförebyggande

Arbetsgruppen anser vidare att den som i framtiden ansöker om understöd för idrottsverksamhet som helt eller delvis riktar sig till minderåriga måste förbinda sig till att arbeta tobaksförebyggande i sin verksamhet.

Enligt Jari Hätinen, projektledare för Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT:s sportprojekt, deltar över två tredjedelar av de finländska 9–11-åringarna i verksamhet som ordnas av idrottsföreningar och tillbringar ofta många timmar i veckan i verksamheten. Därför anser Hätinen att idrottsföreningarna både har stora möjligheter och ett stort ansvar att fostra de unga till goda vanor.

”Tränare och andra aktörer är viktiga förebilder för de ungdomar som är aktiva i idrottsföreningar. Trots detta är det ganska vanligt att vuxna, som är aktiva inom idrottsverksamhet som riktar sig till barn och unga, snusar och använder tobaksprodukter, säger Hätinen.”

Arbetsgruppen vill att förslagen ska tas med i regeringsförhandlingarna efter riksdagsvalet.

Källa: STT

Du kan diskutera ämnet i kommentarsfältet fram till klockan 22.00 den 1 februari.

Diskussion om artikeln