Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Yles partimätning: Samlingspartiet tappar stöd – SDP går förbi Sannfinländarna

Uppdaterad 01.03.2023 14:22.
VÄLJARSTÖDET FÖR PARTIERNA  1/2023
Bild: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Samlingspartiets försprång till de övriga partierna minskar. SDP klättrar upp på andra plats, visar Yles färska partimätning. Sannfinländarna tappar stöd även om partiet börjar valåret med rekordhögt stöd.

Kampen hårdnar mellan de tre största partierna. Toppduon består nu av Samlingspartiet, som tappar en del av sitt försprång ner till 21,6 procent, och SDP som stärker sin position till 19,1 procent och går om Sannfinländarna.

De Gröna går förbi Centern, som faller ner till 10,1 procent. Vänsterförbundet tappar en hel procentenhet och ligger nu på 7,6 procent jämfört med Yles partimätning i december.

De mindre partierna SFP (4,4 procent) och Kristdemokraterna (4 procent) ökar sitt stöd och Rörelse nu närmar sig två procent.

Sannfinländarnas väljare vaknar sent

Jussi Westinen, som är forskningschef vid Taloustutkimus, tycker att den nuvarande situationen påminner om det föregående riksdagsvalet. Då var SDP gallupetta vid årsskiftet men sedan sjönk stödet och partiet hamnade under 18 procent på valdagen.

– Det verkade klart att SDP skulle vinna men sedan blev det den tajtaste tävlingen om första plats någonsin, säger Westinen.

Samlingspartiets försprång hinner alltså minska tills april och kampen lär bli tajt. Samtidigt är SDP:s position stark, säger Westinen.

– Sanna Marin har varit en jättepopulär statsminister och det bidrar säkert. Det kunde också vara annorlunda. Människor skulle kunna vara besvikna på regeringen, men nu verkar det inte vara på det sättet, säger Westinen.

Jussi Westinen
Bildtext Jussi Westinen är forskningschef vid Taloustutkimus.
Bild: Jussi Westinen

Sannfinländarnas stöd har stadigt ökat från 13,6 procent i april 2022 till 19,3 procent i december. Nu tappar de en aning och ligger på 18,4 procent.

Sannfinländarnas stadiga uppgång förklarar Westinen med att partiets väljare brukar aktivera sig när valet närmar sig och det brukar synas ungefär kring årsskiftet, vilket också nu är fallet.

– De har ett högre stöd än någonsin i början av ett valår, säger Westinen.

Westinen tror att Sannfinländarna har potential att få över 20 procent av rösterna. Senaste års valundersökningar visar ändå att partiets potentiella väljare är svårmobiliserade.

Mera tävling inom blocken än mellan dem

Det som har hänt i januari är att tre partier, SDP, De Gröna och Vänsterförbundet har gått ut och sagt att de inte tänker sitta i samma regering som Sannfinländarna.

Enligt Jussi Westinen har Vänsterförbundet och De Gröna inte så mycket att förlora på att ta avstånd från Sannfinländarna. SDP tävlar däremot fortfarande med Sannfinländarna om samma väljare.

Westinen ser ändå inga block, utan snarare två trianglar: SDP, Vänsterförbundet och De Gröna som kämpar mot varandra och Samlingspartiet, Sannfinländarna och Centern. Allt färre väljare överskrider de här blockgränserna. Den verkliga tävlingen sker inom de här blocken, menar Westinen.

– De har stortävling mellan varandra. SDP ha mycket att vinna om de vinner röster från Vänsterförbundet och De Gröna genom att poängtera att Sannfinländarna har en rasistisk profil, säger Westinen.

När det kommer till regeringsbildningen kan gränsen mellan vänster- och högerblocken gott och väl överskridas så att till exempel SDP och Samlingspartiet samarbetar.

– Verkligheten är mera komplicerad än man fått bilden av på sistone, det vill säga att det bara skulle finnas två block som är fasta.

Många saker oroar väljarna

Enkäter som Taloustutkimus gjort visar att toppfrågor som oroar väljarna är hälsovård, ojämlikhet och de stigande priserna för el, bensin, och mat.

Den offentliga ekonomins hållbarhet är också avgörande. Enligt Jussi Westinen visar data att folk varken vill ha skattehöjningar eller nedskärningar i den offentliga servicen.

– Det är mycket på gång som oroar medborgarna. På det sättet står vi inför ett exceptionellt val, säger Westinen.

Kvinna i blå mössa på Åbo salutorg.

Svenskans ställning, miljön och sociala förmåner – det här är viktiga frågor för åbolänningar inför riksdagsvalet

Det börjar bli dags att rikta blicken mot riksdagsvalet. Sista dagen att anmäla sig som kandidat i valet är den 21 februari 2023. Därför har Yle Åboland frågat vad folk i Egentliga Finland värdesätter i valet.