Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Betset planerar stänga fabriken i Pargas: "Vi hoppas förstås ännu att vi får mera jobb, men det ser inte så lovande ut"

Flygbild över Betsets fabrik i Pargas.
Bildtext Betset har ungefär 20 egna anställda på fabriken i Pargas.
Bild: Betset

Situationen för väggelementsfabriken Betsets enhet i Pargas ser dyster ut och om företaget inte lyckas få mera jobb kommer fabriken i Pargas att stänga i slutet av februari.

– Fabriken i Pargas kommer troligtvis att stängas i slutet av månaden och vi planerar att permittera hela personalen. Vi hoppas förstås ännu att vi får mera jobb under februari, men det ser tyvärr inte lovande ut, säger Betsets personalchef Jouko Vähätalo.

Orsaken till att fabriken åtminstone tillfälligt måste stänga är att efterfrågan på väggelement har minskat.

Betset avslutade sina omställningsförhandlingar den 11 januari. Företaget har ungefär 20 egna anställda i Pargas som alla blir permitterade tillsvidare. Dessutom har företaget inhyrd personal som de minskat på redan i slutet av fjolåret.

– Vi har inga planer på att säga upp vår egen personal just nu, eftersom våra förhandlingar möjliggör att personalen kan vara permitterad tillsvidare. Nu följer vi med läget under våren och ser hur det utvecklar sig, säger Vähätalo.

Fabriken kan öppna igen

Även om fabriken stängs i slutet av månaden, betyder det ändå inte att den förblir stängd för alltid.

– Fabriken är ännu inte slutligt stängd. Jag tror att då vi får mer beställningar till fabriken har vi jobb till vår egen personal och då kan vi säkert även återanställa vår inhyrda personal, säger Vähätalo.

Drygt 5 procent av Betsets försäljning kommer från fabriken i Pargas. Vähätalo konstaterar att enheten i Pargas är liten, men effektiv.

Överlag har Betsets enheter rätt så bra med jobb, men jobben fördelas ojämnt på de olika enheterna och det är inte möjligt att flytta över andra arbeten till enheten i Pargas.

– En del av våra produktionslinjer har jobb en lång tid framöver och vi har beställningar som sträcker sig till 2024. Jobb finns, men jobben fördelar sig inte jämnt mellan våra fabriker och anställda, säger Vähätalo.

Diskussion om artikeln