Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konkurrensutsättning tvingade Vasa att bolagisera mottagningscentral – Tolppanen: Ger staden onödigt arbete

Porträtt på Maria Tolppanen. Hon står utomhus, ler, i bakgrunden träd i höstskrud.
Bildtext Stadsstyrelsens ordförande Maria Tolppanen (SDP) är orolig för vad som händer om en privat aktör tar över den verksamhet som Vasa mottagningscentral bedriver. Bevaras kvaliteten?
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

I Vasa är stadsstyrelsens ordförande Maria Tolppanen (SDP) kritisk till att staden tvingas inleda omställningsförhandlingar med personalen på flyktingförläggningen. I bakgrunden ligger de krav som kommunallagen ställer.

Migrationsverket har beslutat att konkurrensutsätta verksamheten vid landets mottagningscentraler, vilket just nu får följder för Vasa stad.

Stadsstyrelsen beslöt i måndags att inleda omställningsförhandlingar som berör hela personalstyrkan vid Vasa mottagningscentral.

– Nu inleder vi omställningsförhandlingar för att vi inte kan veta vem som vinner Migris upphandling, säger stadsstyrelsens ordförande Maria Tolppanen (SDP).

Hittills har mottagningscentralen varit stadens egen verksamhet, men eftersom kommuner enligt kommunallagen inte kan delta i offentliga upphandlingar blev det nödvändigt för staden att genomföra en bolagisering.

Enligt Tolppanen är det möjligt att det nygrundade bolaget förlorar konkurrensutsättningen.

– Vi hoppas förstås att Vasa vinner och isåfall behöver omställningsförhandlingarna inte fortsätta. Stadens modell har fungerat väldigt bra. De människor vi tar emot har genast fått en bostad och kunnat börja integreras, här sätts de inte i några internat.

Vad händer med kvaliteten?

Förhandlingarna mellan staden och Migri har pågått sedan hösten, samtidigt som staden har förberett bolagiseringen.

– Vi har nog minsann frågat varför bolagiseringen måste göras, men då det kommer order uppifrån är det bara att lyda, säger Tolppanen.

Mottagningscentralens nuvarande 17 anställda kan överföras direkt till det nya bolaget endast om man vinner Migris upphandling.

Tolppanen anser att bolagiseringen är mer än en formalitet. Enligt henne medför den onödigt arbete och att fortsätta enligt nuvarande modell hade varit bättre.

– Det finns risker ifall en privat aktör vinner upphandlingen. Hur sköter en sådan frågor om integration och boende om inte i samarbete med Vasa stad? Såklart samarbetar vi i så fall, men det är nog ett stort frågetecken om man ska lyckas bevara kvaliteten på verksamheten, säger Tolppanen.

Chefen för Vasa mottagningscentral, Anna Kemi, vill inte kommentera saken i det här skedet.

- Vi kan säga som så att det bland personalen råder en avvaktande stämning inför framtiden, säger Kemi.

Texten är en översättning av Vaasa yhtiöitti vastaanottokeskuksen kilpailutuksen takia – ”Henkilöstön keskuudessa odottava ilmapiiri”