Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Matbutikernas strejkvarsel inte en orsak att hamstra: ”Det kommer finnas produkter på hyllorna”

Man med shoppingvagn kollar utbudet i matbutik.
Bildtext Servicefacket Pams strejkvarsel gäller butikspersonal i stormarknader.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Servicefacket Pam har utlyst två strejker nästa vecka som berör matbutikerna. Det kommer ändå vara möjligt att handla och ingen blir utan mat, försäkrar man vid affärerna.

I köpcentret Tripla i Böle hastar människor in och ut ur mataffärerna. De flesta köper färdiga portioner för sin lunchpaus, men småbarnsmamman Anu har handlat för flera dagar. Någon hamstring inför de eventuella strejkerna är det ändå inte frågan om.

– Jag har inte satt mig in i det där, men jag är inte orolig. Huvudsaken är att det finns produkter mitt barn behöver.

Pensionären Auli väntar på att hennes man ska plocka upp henne med bilen. Hon berättar att hon bakar till och med sitt eget rågbröd, så det går ingen nöd på henne. Mannen dricker mycket mjölk, så det hoppas hon att fortsättningsvis hittas på hyllorna.

– Jag har nog funderat om jag borde köpa extra torrvaror och någonting att lägga i frysen. Men läget hinner förändras.

Tero är från norra Finland och är bara på besök i Helsingfors. Han viftar bort frågan om butikernas strejk oroar honom.

– Hemma är butikerna små och har alltid öppet, strejken är storstädernas problem.

En äldre man går längs med en mathylla i matbutiken.
Bildtext En produkt av något visst märke kan tillfälligt ta slut i en enskild butik, men någon matbrist blir det inte på grund av strejkerna.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Kommer finnas produkter på hyllorna

Inom handeln kan det bli strejk från och med den 6 februari. Först strejkar lagerarbetarna runtom i landet, från och med den 9 februari också anställda i stora matbutiker såsom Prisma och K-citymarket.

På branschorganisationen Dagligvaruhandeln intygar Lauri Kulonen som är chef för beredskapen att maten i butikerna inte tar slut.

– Man behöver inte oroa sig, det kommer finnas produkter på hyllorna även om det blir strejk. Strejken som berör logistikbranschen kan göra att enskilda produkter av ett visst märke tillfälligt blir svårare att få tag på, men någon matbrist är det inte fråga om.

Kulonen påminner också om att Pams strejkvarsel gäller butikspersonal i stormarknader. Det innebär att mindre butiker inte deltar i strejkerna. PAM har listat alla butiker som berörs.

Enskilda butiker kan behöva stänga tidigare

Vid S-kedjan berättar chefen för dagligvaruhandeln Sampo Päällysaho att man följer med läget gällande lagerarbetarnas strejk. Päällysaho har inte sett någonting som skulle väcka oro.

– Enligt våra uppskattningar kommer logistikbranschens strejk knappt synas i vårt utbud. Mjölkprodukter och brödprodukter distribueras dessutom inte av våra egna logistikföretag som strejken gäller.

Sampo Päällysaho. Päivittäistavarakaupan johtaja. S-ryhmä. Esittelee S-markettia.
Bildtext Sampo Päällysaho på SOK tror inte att strejken syns i butikernas utbud.
Bild: Mikko Kilpinen / Yle

Enligt Päällysaho är att målet att alla butiker har öppet också då butikspersonalen strejkar.

– Det är svårt att veta på förhand hur många som inte kommer på jobb om det blir strejk. I butikerna går det ändå att omprioritera, man behöver till exempel inte lasta av dagens försändelser direkt, utan kan fokusera på annat först. På så sätt garanterar vi att det finns personal där de behövs.

Enligt Päällysaho kan det ändå finnas ett behov att till exempel stänga en enskild butik tidigare än vanligt på grund av personalbrist. I så fall är det upp till butiken själv att meddela kunderna om förändringen.