Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strejkerna kommer inte att tömma brödhyllorna: ”Det har vi sett under tidigare konflikter”

En glad man med vit skyddsmössa håller i en plåt med fastlagsbullar
Bildtext Egna produkter får man ut, men utvidgas strejkerna kan det bli svårt få råvaror, säger Ulf Fagerudd.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Mindre bagerier kan klara strejker smidigare än stora aktörer, förutspår Ulf Fagerudd som driver ett bageri i Larsmo. Att de själva kör brödet till butiken underlättar – åtminstone så länge lagret med råvaror räcker till allt bakande.

Det jäser på arbetsmarknaden. Det skapar en del orosmoln inom livsmedelsbranschen. Små bagerier kan klara läget enklare än stora aktörer. Att själv köra ut leveranser underlättar – åtminstone så länge råvarorna räcker.

Bageriet i Larsmo är nästan tyst och tomt, fast det bara är förmiddag. Morgonens bakverk är gräddade, packade och levererade. Men för Ulf Fagerudd och resten av kontorspersonalen fortsätter arbetet till sen eftermiddag. Även om det jäser på arbetsmarknaden, tycker Fagerudd att läget är rätt så lugnt.

– Nästan alla fackförbunden är på krigsstigen och arbetsgivarna med, men ingen vill väl att det ska bli strejk, så nog tror jag de reder upp det här, säger Ulf Fagerudd om läget.

Egna leveranser underlättar

Ett bageri är känsligt för strejker. De egna avtalen som de anställda sitter på, fortsätter ett år till, men kringfunktionerna kan dra mattan undan branschen. Ett medelstort bageri som Fagerudds med kring 15 anställda, har ändå själv kontrollen över flera av verksamhetsdelarna.

– Vi har egna chaufförer som levererar våra produkter till butiker från Karleby i norr till Vasa i söder. De stora bagerierna har inte egna bilar för leveranserna, så om transportfacket ATK går i strejk så kan det bli problem med deras leveranser, säger Fagerudd.

Folk behöver nog köpa mat fast det är strejk

Ulf Fagerudd

Även servicefacket PAM har varslat om strejk bland butikspersonalen, men inte heller det oroar Ulf Fagerudd nämnvärt.

– Med erfarenhet av tidigare konflikter på arbetsmarknaden, så vet vi att butikerna delvis har kunnat fortsätta sin verksamhet. Kanske de stängt ner husgerådsavdelningen eller andra sektioner, men till exempel så att förmännen har hållit livsmedelsförsäljningen igång. Så folk har nog fått sin mat, säger Fagerudd.

En man i t-shirt står intill stora vagnar fulla med semleplåtar
Bildtext Underleverantörerna har inte ännu börjat varna för att bagerierna borde bunkra med råvaror, säger Ulf Fagerudd.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Blir det en utdragen strejk som breder ut sig till flera sektorer, börjar den med tiden märkas i allt fler samhällsfunktioner. För bageriets del handlar det bland annat om tillgången på råvaror.

– Även om våra egna produkter levereras av oss själva, så behöver vi transporter från våra underleverantörer. Så blir det här utdraget, kan det bli problem med råvarorna, säger Fagerudd.

Under tidigare konflikter, minns Fagerudd, att underleverantörer varnat om att leveranserna kan bli problematiska och att det är bäst att bunkra upp ett förråd. Så långt har man ännu inte gått. Och på bageriet är man övertygade om att klara sig en god stund med de ingredienser som finns i lager.

Varken bröd- eller matbrist väntar

Ulf Fagerudd är inte rädd för att butikshyllorna börjar gapa tomma allt för snabbt.

– Nej, inte blir det brödbrist. Och inte blir det brist på andra andra livsmedel heller, säger Ulf Fagerudd.

Vilka effekter strejken kan få på prissättningen på brödet, är det svårt att sia om. De senaste årens oväntade vändningar har fått stor inverkan på råvarupriserna. Inte minst kriget i Ukraina hade enorm påverkan på spannmålspriserna. Fagerudd uttrycker sin förvåning över de snabba prisstegringarna.

Man kan inte se längre än en månad framåt

Ulf Fagerudd

Hur mycket finländarna får bereda sig på att betala för brödet, är omöjligt att säga, inte bara till följd av den oklara utgången av löneförhandlingarna.

– Hade någon för två år sedan sagt att sockret kommer att stiga med 50 procent, hade jag aldrig trott det. Men nu är vi där. Och det är nästan omöjligt att säga något med längre än en månads framförhållning. Men klart är att alla kostnadsökningar överförs på kunderna i sista hand, säger Ulf Fagerudd.

Diskussion om artikeln