Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

15-åring som misstänks för dråpförsök i Åbo dömdes senast i september för knivhuggning

Människors fötter framför en bil i mörkret. Bilen har ljusen tända.
Bildtext Illustrerande arkivbild. Den 15-åriga pojken som misstänks för dråpförsök är känd hos polisen sedan tidigare.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

15-åringen knivhögg en vuxen man i en privatbostad förra veckan i Åbo. I september dömdes pojken till villkorligt fängelsestraff för knivhuggningen som skedde vid Aura å i Åbo.

Den 15-åriga pojken som misstänks för dråpförsök i en privatlägenhet i Åbo har ett tungt straffregister.

På tisdagen häktade Egentliga Finlands tingsrätt honom misstänkt för dråpförsök. Pojken misstänks ha knivhuggit en vuxen man i halsen efter ett gräl dem emellan.

I september förra året dömdes tonåringen till ett villkorligt fängelsestraff på ett år och fem månader för grov misshandel och narkotikabrott.

Domen kom från en knivhuggning som skedde vid åstranden i Åbo i juli i fjol. 15-åringen knivhögg en 17-åring tre gånger i ryggen efter ett gräl. Tingsrätten dömde pojken till skyddstillsyn eftersom det här var första gången han dömdes för brott. Domen har inte vunnit laga kraft eftersom den har överklagats till hovrätten.

Men enligt uppgifter till tidningen Helsingin Sanomat är det här inte den första gången som 15-åringen har varit inblandad i brott. Enligt tidningen var pojken även inblandad i knivhuggningen som ägde rum i Puolalaparken i centrala Åbo i januari förra året.

En 14-åring skadades i knivhuggen, uppenbarligen till följd av en uppgörelse. Pojken som nu är misstänkt för dråpförsök var den främsta gärningsmannen i knivhuggningen, men han dömdes inte eftersom han var under 15 år, och därför inte straffrättsligt ansvarig.

Enligt Helsingin Sanomat har pojken även varit inblandad i en serie om fyra rån i Åbo och Pemar hösten 2021. Även pojkens föräldrar är dömda för brott. Familjen har också varit kunder inom barnskyddet.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel ”Turussa tapon yrityksestä epäilty 15-vuotias poika tuomittu viimeksi syyskuussa puukotuksesta”, skriven av Johanna Lehtola. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.