Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nästan hälften av riksdagsledamöterna i Vasa valkrets emot den nya translagen

Uppdaterad 02.02.2023 06:40.
Transhenkilöitä halaamassa  eduskunnan istuntosalin yleisölehterillä.
Bildtext Den nya translagen gick igenom med rösterna 113-69.
Bild: Silja Viitala / Yle

Av ledamöterna i Vasa valkrets röstade sju emot regeringens lagförslag och sex för. Det är tråkigt, säger Lina Bonde, ordförande för Regnbågsallians Svenskfinland.

Riksdagen godkände under onsdagen en ny translag, det vill säga en lag om könsfastställelse. Enligt det godkända förslaget skiljs det medicinska och juridiska könet åt.

Enligt Lina Bonde, ordförande för Regnbågsallians Svenskfinland är det på tiden att lagen ändras i Finland.

– Det är något som otroligt många människor har kämpat väldigt länge för. Det är något som vi väntat på från vår sida och här tar nog Finland ett steg i rätt riktning.

För juridisk ändring av kön räcker i fortsättningen en skriftlig ansökan då man fyllt 18 år. Hittills har en lång medicinsk process samt en psykiatrisk utvärdering krävts för att få fastställa sitt kön.

Kravet på sterilisering slopas också i och med det nya lagförslaget.

– Den tidigare translagen har blivit kritiserad från många håll för att vara väldigt föråldrad. Steriliseringskravet är en kvarleva från en annan tid. Det är jätteviktigt att det förändrats, ett steriliseringskrav hör inte hemma idag längre.

Person med en svart katt i famnen.
Bildtext Lina Bonde är glad över den nya lagen, men enligt henne lämnar den ännu något att önska gällande bland annat ickebinära personers och ungdomars självbestämmanderätt.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Splittrat i Vasa valkrets

Riksdagsledamöterna i Vasa valkrets är splittrade då det gäller det nya lagförslaget. Av 16 ledamöter röstade sju emot lagförslaget och sex för.

Alla fyra SFP:are röstade för lagförslaget. Det vill säga Mikko Ollikainen, Joakim Strand, Anna-Maja Henriksson och Anders Norrback. Likaså röstade SDP:s Kim Berg och Centerns Antti Kurvinen för lagen. Sannfinländarnas, Samlingspartiets och Kristdemokraternas ledamöter röstade emot.

Mika Lintilä (C), Matias Mäkynen (SDP) och Mikko Savola (C) var frånvarande.

Lina Bonde som är hemma från Nykarleby tycker det är tråkigt att så många röstade emot lagförslaget.

– Det har kallats för en samvetsfråga och att riksdagsledamöterna får rösta enligt vad de känner är i linje med sina egna värderingar, men jag tycker det blir lite bakvänt när frågor som i högsta grad berör mänskliga rättigheter och människors lika värde blir refererade till samvetsfrågor.

Samlingspartisten Janne Sankelo konstaterar i en intervju med Yle Pohjanmaa att det för honom var en samvetsfråga och därför röstade han emot partiets allmänna linje.

– För mig är inte könet ett meddelande. Även om allas egen erfarenhet säkert är obestridligt och något som bör uppskattas, så måste lagstiftningen bedöma lagens effekter ur ett bredare perspektiv och det här har onekligen en verkan även på andra än de vederbörande.