Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Runeberg junior-priset går till Roope Lipastis bok Palavan kaupungin lapset

Uppdaterad 02.02.2023 15:02.
En glad man håller i en blombukett, en bok och en liten vit Runebergsstaty.
Bildtext Författaren Roope Lipasti är särskilt glad över att det var just en barnjury som valde vinnarboken.
Bild: Mira Bäck / Yle

Barnlitteraturpriset Runeberg junior går i år till Roope Lipasti för boken Palavan kaupungin lapset. Sofia och Amanda Chanfreau får ett hedersomnämnande.

– Priset betyder överraskande mycket för mig. Såklart är det roligt att få ett pris, men här finns också den sidan att det är barnen som har gett priset. Det värmer eftersom det är just de som är läsarna, säger Roope Lipasti.

Dessutom är han glad över att just den här typens bok, ett historiskt äventyr, belönas.

– Det är en kär genre för mig och det är fint att den ännu klarar sig och att barnen gillar det, säger Lipasti.

Boken får en uppföljning som publiceras i maj.

Två kvinnor överräcker en byst och plommor till en man framför en mikrofon.
Bildtext Roope Lipasti tar emot priset av Catharina Latvala som är serviceförman på bibliotekets barn- och ungdomsavdelning samt av tidningen Östnylands chefredaktör Helén Kurri.
Bild: Mira Bäck / Yle

En förvalsjury valde ut de åtta böckerna som tävlade om priset. De motiverar sitt val av Lipastis bok med att boken är ett historiskt äventyr där livet förändras totalt för tre barn som hamnar mitt i Åbo brand.

Boken berättar på ett mångsidigt sätt om vännernas framtidsplaner, 1800-talets samhällsstruktur samt om en extrem katastrof ur ett barnperspektiv. Då faran lurar bakom varje knut blir stämningen i berättelsen både påtaglig och medryckande.

Slutligen valdes vinnaren av åtta barnjurygrupper, sammanlagt 130 barn, från skolor och förskolor i Borgå.

Som barnjurygrupper i år fungerade klasserna 1B och 2C i Keskuskoulu, klass 1B i Huhtisen koulu, klass 2C i Kvarnbackens skola, klass 1 i Vårberga skola, klass 1 i Grännäs skola samt förskolegrupperna Tähdenlennot och Mullekulla.

Barnjuryns medlemmar var också närvarande på prisutdelningen i Borgå stadsbibliotek.

En barnpublik med händerna i vädret framför två män på en scen med en mikrofon och en gitarr.
Bildtext Efter själva prisutdelningen uppträdde Paavo Kerosuo och Hannu Risku med improviserade låtar på svenska och finska. Publiken var eld och lågor.
Bild: Mira Bäck / Yle

Boken Giraffens hjärta är ovanligt stort av författaren Sofia Chanfreau och illustratören Amanda Chanfreau premieras med ett hedersomnämnande. Boken är utgiven av Schildts & Söderströms.

Enligt förvalsjuryn leder Sofia och Amanda Chanfreau läsaren in i en otroligt vacker värld av fantastiska varelser i sin bok.

Två kvinnor står på scen och talar med varandra framför en publik med många barn och en del vuxna. Publiken tittar på två kvinnor som syns i en stor tv-skärm.
Bildtext Sofia och Amanda Chanfreau kunde inte komma till prisutdelningstillfället, så de deltog med en videohälsning.
Bild: Mira Bäck / Yle

Borgå stad och tidningen Östnyland/KSF Media instiftade barnlitteraturpriset Runeberg Junior för att fira jubileumsåret Finland 100. I år delas priset ut för sjunde gången.

Syftet med priset är att främja läslusten hos barn. Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltog i tävlingen.

Två barn står och tittar in i kameran, en flicka och en pojke.
Bildtext Ellen Stenberg och Albert Rouhiainen går i årskurs ett i Vårberga skola. De tycker det var kul att få vara med i juryn. Båda två gillade dagens program, musiken var bäst. Stenberg läser helst om Alfons Åberg, Rouhiainen gillar böcker med mördare.
Bild: Mira Bäck / Yle

Prisutdelningen ordnades på Borgå stadsbibliotek på torsdagen. Prissumman är 10 000 euro.

Förvalsjuryn bestod av Tapani Häkkinen, bibliotekschef i Lovisa, Kaisa Leka, seriekonstnär och grafisk formgivare samt Marika Salomaa, ordförande för Föräldraföreningar i Borgå, tidningen Uusimaas kolumnist och kommunikationssakkunnig.

02.02.2023 kl. 15.00: Artikeln har uppdaterats med bilder och citat efter prisutdelningen.