Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Begravning samlade offer för amerikansk polisbrutalitet: ”Nu är vi alla Tyre”

På två skyltar vid en trappa står det "Tyre Nichols" och "Rest in Peace" (Vila i frid). På marken intill finns ett tunt lager snö.
Bildtext Tyre Nichols död har lett till omfattande demonstrationer och protester i USA.
Bild: Lehtikuva

På onsdagskvällen finsk tid ordnades begravningen av det senaste offret för polisbrutalitet i USA. I begravningen deltog såväl USA:s vice president som anhöriga till tidigare offer.

Begravningen i Memphis flyttades fram några timmar på grund av isiga vägar som gjorde det svårt för begravningsgästerna att tryggt ta sig till Memphis, Tennessee.

Gästerna var många och en del kom långväga ifrån för att visa solidaritet med Nichols mamma och styvar, RowVaughn Wells och Rodney Wells.

En del kom uttryckligen för att de hade mist anhöriga under liknande förhållanden. Philonise Floyd, lillebror till George Floyd var på plats, liksom Breonna Taylors mamma Tamika Palmer. Även Eric Garner hade anhöriga på plats.

Statsmakten var representerad i form av vice president Kamala Harris, som uttryckte sitt deltagande med Tyre Nichols familj och sa att Amerika sörjer med dem.

Slut på BlackLives-hashtaggar

Tal och bön varvades med sång och fotografier av Tyre Nichols – både bilder av honom och bilder som han hade tagit.

Pastor Jason Lawrence Turner jämförde de fall där svarta amerikaner har mist livet i händerna på polisen med en teveserie där repriser av samma avsnitt visas om och om igen.

– Nu säger vi ifrån till det här landet att vi inte längre vill se repriser av avsnittet som skapar Black Lives-hashtaggar. Det har blivit inställt och ska inte längre visas nästa säsong, sa han.

”Hur täcks ni?”

Efter Turner talade medborgarrättsaktivisten och pastorn Al Sharpton, som inför begravningen hade sagt att fallet Tyre Nichols inte handlar om politik, utan om rättvisa.

– Folk deltar från världen över och vi deltar för nu är vi alla Tyre, sa han före begravningen.

I sin begravningspredikan talade Sharpton till de poliser som var inblandade i Tyre Nichols död och deras polischef, samtliga svarta poliser.

– Ni fick inte plats i polisen på egen hand. Polischefen fick inte sin plats på egen hand. Folk har marscherat och suttit i fängelse och en del har mist sina liv för att öppna dörrar för er. Hur täcks ni bete er som om det offret inte var något värt?

Källa: CNN, AP, Reuters