Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skyddshundar tränades med våldsamma metoder – rättsbehandlingen börjar i dag

Stackel i metall för hund.
Bildtext Användningen av stackel är förbjuden i Finland.
Bild: Antti Haanpää / Yle

En person står åtalad för djurskyddsbrott då Egentliga Finlands tingsrätt börjar behandla ett av fallen där skyddshundar tränats med våldsamma metoder.

Det var i februari 2021 som organisationen Oikeutta eläimille publicerade videor av träningspass där skyddshundar slås, sparkas och stryps. På videorna ser man också att hundarna bär elektriska halsband och stackel (hundhalsband med inåtvända piggar).

Enligt organisationen har våldsamma metoder använts i Schäferförbundets underavdelningar i Kotka och i Egentliga Finland. Både polisinrättningen i östra Nyland och i sydvästra Finland inledde brottsutredningar kring fallen.

I dag börjar behandlingen av fallet i Egentliga Finland, där en person står åtalad för djurskyddsbrott.

Djurrättsorganisation: Våldskulturen sitter djupt

Kort efter att videorna publicerats kom Schäferförbundet och Kennelklubben ut med ett uttalande där de påpekade att olagliga träningsverktyg och våldsamma metoder är förbjudna i träningspass inom organisationerna.

Då sa Schäferförbundets ordförande Sami Baggström till Yle att han inte varit medveten om att man använder stackel och elhalsband under förbundets träningar.

Oikeutta eläimille var besviken på Schäferförbundets reaktion.

”Schäferförbundet vet väl vad som händer på fältet och hur djuren behandlas. Verktyg och metoder som orsakar smärta och lidande används ofta, det finns ett tyst godkännande av dem. Att låtsas att man inte vet om det visar att Schäferförbundet inte genuint vill ta tag i frågan”, sa Kristo Muurimaa i ett pressmeddelande av Oikeutta eläimille.

Enligt organisationen handlar det inte bara om en liten grupp, utan att det finns en våldskultur djupt i förbundens verksamhet.

Påföljder för 16 personer

Sexton personer inom Finska Kennelklubben fick påföljder för de våldsamma träningsmetoderna. Tretton personer behandlades i Kennelklubbens etiska nämnd, och de fick temporära tävlingsförbud samt avstängdes från förtroendeuppdrag. Förbuden gäller tills etiska nämnden behandlat ärendena, enligt Kennelklubben.

För tre personers del gjorde man en anmälan till kennelklubben i deras hemland och till den internationella kennelunionen. För sju personers del beslöt man att avvakta innan man fick mer information om deras agerande.

Kennelklubben och Schäferförbundet avbröt tillfälligt all verksamhet som har att göra med träning av skyddshundar. I april 2021 uppgav förbunden att de tillsammans startar en etisk utbildning som är obligatorisk för alla inom skyddshundsverksamheten.

Källa: STT