Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nordeuropas största båtmässa ordnas igen i Helsingfors – Österbottniska båttillverkare entusiastiska

Golvet fullt av båtar på Targafabriken
Bildtext Botnia Marin ställer ut fem båtar på båtmässan i Helsingfors.
Bild: Kim Blåfield / Yle

På fredag inleds en av båtfolkets årliga höjdpunkter, nämligen båtmässan i Helsingfors. Förväntningarna är höga då den inhemska båtmässan igen ordnas efter en lång coronapaus.

Trots att isen ännu ligger tjock i skärgården och termometern för det mesta är under nollstrecket börjar båtfolket redan blicka framåt mot våren och sommaren.

En första inspirationskälla för sommaren är båtmässan i Helsingfors, 10-19 februari.

I år är förväntningarna kanske aningen högre uppskruvade eftersom mässan ställts in de två senaste åren.

– Båtmässan i Helsingfors har alltid varit en start på båtsäsongen. Man kommer igång efter en lång och kall vinter och får börja drömma framåt, konstaterar vd Thomas Sarin på Sarins båtar i Karleby.

Thomas Sarin.
Bildtext Thomas Sarin på Sarins båtar.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Enligt Sarin är mässan ett bra ställe att knyta kontakter. Men det sker sällan att man säljer båtar på själva mässan.

– Det viktigaste för oss är att knyta så många nya kontakter som möjligt och få diskutera med folk som kanske efter ett eller två år beställer en båt. Väldigt sällan är det en direkt affär med en helt ny kund som kommer in på mässan, säger Sarin.

Även Malaxbolaget Botnia Marin kommer att delta på mässan. De ställer ut fem båtar av mindre och större modell.

– Den minsta vi ställer ut där är en 27-fotare och den största är en 46-fotare, konstaterar vd:n Robert Carpelan.

Robert Carpelan vid rodret av en Targa
Bildtext Robert Carpelan är vd på Botnia Marin.
Bild: Kim Blåfield / Yle

De flesta mässbesökare betar av mässan på några timmar eller en dag, men för utställaren är båtmässan ett större projekt.

– Det är nog en stor satsning, speciellt de här båtmässorna inomhus är stora satsningar. Där är dels hyra, uppbyggnad av stånd, transporter plus personalkostnader under en tio dagars mässa. Det är nog betydande satsningar, säger Carpelan.

Thomas Sarin på Sarins båtar är inne på samma linje. De brukar delta i flera mässor i olika länder. Förra veckan var de bland annat med i Düsseldorf på en av världens största båtmässor.

– Det är helt klart en stor satsning. Men jag tror att som ett litet varv så måste man vara med. Man måste vara synlig för att kunderna ska komma ihåg en, säger Sarin.

Båtbranschen på väg mot normala tider

Trots att många båtmässor ställts in under de gångna åren, har coronapandemin ändå i stort inneburit ett uppsving för många båttillverkare. Dagens ekonomiskt oklara läge kan få större konsekvenser tror Robert Carpelan.

Reporter Filip Sten och Robert Carpelan diskuterar på fabriksgolvet
Bild: Kim Blåfield / Yle

– Än så länge ser det bra ut, men lite försiktig får man vara framöver. Coronaåren var en bra boost för hela båtbranschen, det är helt klart. Och nu går man in i, förhoppningsvis inte sämre tider, men normala tider.

Under coronan uppstod en hel del leveransproblem med komponenter. Har de sakerna löst sig?

– Jo, det kan man nog säga. Vi ser också till att ha mera i lager för att vara mindre känsliga för leveranssvårigheter, men överlag får vi nog tag på grejer, säger Rober Carpelan och fortsätter.

– Det finns en del komponenter som har leveransproblem och som man kan ha svårt att få tag på, men överlag är det inte ett stort problem för tillfället.