Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: ”Får man ha vit klänning när man gifter om sig?” Hur resonerar du kring bröllop nr 2?

Leende man och kvinna i profil, sitter på en gräsmatta
Bildtext Och så kanske vi får en ny brödrost också!
Bild: YURI ARCURS

Det finns gott om traditioner och etikettsregler då det gäller bröllop, och många väljer att hålla sig till det traditionella konceptet då de gifter sig.

Vit klänning, kyrka, föräldrarna (i synnerhet brudens) förväntas bidra ekonomiskt, gästerna skänker kastruller och tallrikar till det unga tu.

Men när man redan har ett äktenskap och ett bröllop bakom sig, hur ska man resonera då det är dags för bröllop nummer 2 (eller 3 eller 4)? Här finns inte alls ett lika tydligt regelverk.

Är själv 40+ och funderar vilken summa man förväntas delta med i gåva när man redan på bröllopet varv 1 deltog med en ordentlig summa? Upp till vilken ålder kan bruden bära vit klänning utan att skämma ut sig? Är det på riktigt okej att komma utan gåva om det på inbjudan står att presenter undanbedes? Om det är ena partens varv 1 och andra partens varv typ 4 kan det uppstå komik i det hela, hur hantera det snyggt?

Bridezilla 40+

Bridezilla föreslår att Relationspodden ska ta upp detta ämne, och det gör vi med glädje.

Den här veckan vänder vi oss därför till dig som har gift dig mera än en gång!

Hur tänkte du när det gällde bröllop nummer två? Skilde det sig markant från ditt första bröllop? Hurdå?

Vem betalade kalaset? Hur var ni klädda? Hade ni många gäster eller valde ni något mera nedtonat?

Förväntade ni er presenter av gästerna?

Var du och din blivande make/maka överens om hur ni ville ha det? Eller hade ni olika förväntningar på bröllopet? Gifte ni båda om er, eller var bröllopet det första för en av er?

Du är alltid anonym när du skriver till Norrena & Frantz, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Bröllop nummer 2, hur ska man ordna det?