Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gammal Billnäsvilla får nytt liv

Uppdaterad 06.02.2023 08:20.
Stort hus i gammal stil.
Bildtext I början av 1900-talet bodde Billnäs bruks disponent i det stora huset på omkring 500 kvadratmeter.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Du som kör genom Billnäs missar knappast Billnäs Gård – ett stort gammalt hus som ståtar med sin speciella arkitektur precis intill Svartån.

Gammal Billnäsvilla får nytt liv

14:01

Efter att i åratal varit i dåligt skick återfår huset nu sin forna glans. Det är Chris Langenskiöld och Taina Snellman-Langenskiöld som numera äger huset och ser till att blåsa nytt liv i byggnaden.

En man och en kvinna i ett rum som renoveras.
Bildtext Chris Langenskiöld och Taina Snellman-Langenskiöld har ägt villan i Billnäs sedan 2021.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Timmerkonstruktion

När man ser huset utanpå kunde man tro att huset är byggt i sten, men bakom den rappade ytan gömmer sig faktiskt en stående timmerkonstruktion.

Gammalt tidningspapper på vägg.
Bildtext I gamla hus hittar man ofta tidningspapper i väggarna såhär som i Billnäs.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

I gamla hus som restaureras hittar man ofta gamla skatter som skvallrar om husets ålder och annan historia. I villans övervåning fanns delar av en tidning från 1912 fastklistrad på en vägg.

Enligt de uppgifter och ritningar paret Langenskiöld har kommit över står Waldemar Aspelin för arkitekturen.

Gammalt slitet stort hus.
Bildtext Disponentbostaden har bytt skepnad de senaste två åren.
Bild: Ian Granström

Huset fungerade ursprungligen som Billnäs bruks disponents bostad och representationshus. Därför finns det bybor som kallar huset disponentvillan. Nu går gården under namnet Billnäs Gård – ett namn som ägarna till huset hittade på en gammal karta från 1700-talet.

Satsning på hållbarhet

Restaureringen görs med hänsyn till den ursprungliga byggnadstekniken som gällde i början av 1900-talet, men utgående från de byggregler som gäller i dag. Ledordet är hållbarhet.

– Det här huset har stått här i hundra år och tanken är ju att det nu står här i åtminstone hundra år till, säger Taina Snellman-Langenskiöld.

Målet är att också att bevara kulturarvet och ta vara på historien.

Kvinna i blå kofta i trappuppgång.
Bildtext Taina Snellman-Langenskiöld vill också i inredningen satsa på hållbarhet och återanvänder därför många gamla möbler.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Det var den speciella byggnaden med den unika miljön som ursprungligen fångade Chris Langenskiölds uppmärksamhet.

– När huset kom till salu var vi i ett sådant skede i livet att vi såg det som en möjlighet att uppfylla en dröm som vi har haft att skapa ett koncept för välmående som det här passar perfekt för.

Gammal upprivern husfasad.
Bildtext Under den rappade ytan gömmer sig en timmerkonstruktion.
Bild: Privat

I huset finns fem gästrum, en lägenhet och ett antal mötes- och evenemangsrum plus ett restaurangkök.

Billnäs Gård marknadsförs som ett ställe för retreat, fest och välmående – ett ställe där du kan stanna upp och andas. Tanken är att den nyrenoverade gården ska kunna slå upp sina dörrar för företag och privatpersoner i sommar. Just nu är målet att hitta en person som kan ansvara för verksamheten på Billnäs Gård och också annan personal till sommaren 2023.

Man i blå skjorta lutar händerna mot en liggande dörr.
Bildtext Måns Gardberg har lång erfarenhet av att restaurera och återställa gamla hus och har också lärt ut konsten bland annat vid yrkesutbildaren Axxell.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Mycket arbete och energi har satts ut på husets stomme. Restaureringsarbetena har pågått sedan hösten 2021. Just nu är fokus bland annat på ytor, spännpapper, badrum och målararbete, berättar Måns Gardberg som fungerar som sakkunnig för restaureringen.