Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Marin: Jag tycker inte om att Sverige presenteras som bråkmakare

Uppdaterad 02.02.2023 18:09.
Ulf Kristersson och Sanna Marin vandrar genom Stockholm med säkerhetspersonal och journalister omkring sig.
Bildtext Sanna Marins besök är det första besöket av en regeringschef under Sveriges EU-ordförandeskap.
Bild: Lehtikuva

Marin säger också att det är i hela alliansens intresse att Finland och Sverige blir Natomedlemmar samtidigt.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Finlands statsminister Sanna Marin träffas i Stockholm under torsdagen. Marins besök är det det första besöket av en regeringschef till Sverige under Sveriges EU-ordförandeskap.

Statsministrarna inleder med att berätta att de diskuterat EU:s konkurrens med USA inom den gröna omställningen, men i övrigt fokuserar pressträffen på Natodiskussionen.

Ulf Kristersson betonar Finlands och Sveriges försvarssamarbete och ländernas gemensamma väg in i Nato.

– Jag uppskattar det väldigt tydliga budskapet från både dig och Pekka Haavisto om att Finland och Sverige gör den här resan tillsammans, säger Kristersson till Marin.

Kristersson säger också att händelser i Sverige de senaste veckorna har komplicerat landets dialog med Turkiet.

– Individuella manifestationer har konsekvenser för hur Sverige uppfattas utomlands, säger Kristersson och upprepar sitt budskap från tidigare i veckan:

– Mitt meddelande till alla svenskar är väldigt enkelt, låt oss lugna ner läget och fokusera på den stora bilden och det som är verkligt viktigt, att stärka den svenska nationella säkerheten genom att bli medlemmar i Nato.

Också Sverige uppfyller alla kriterier för att bli medlem i Nato

― Sanna Marin

Sanna Marin inleder i sin tur med att betona att Ukraina behöver ännu mer stöd, också vapen. Sedan går också hon in på att Finland och Sverige ska fortsätta sin resa in i Nato sida vid sida.

– Det är i hela alliansens intresse att vi blir medlemmar samtidigt. Vi litar på att alla Natomedlemmar kan ratificera vårt medlemskap snart.

Både Kristersson och Marin säger att de hoppas att ländernas ansökan har ratificerats till Natos toppmöte i Vilnius i juli.

Marin får en fråga om hur många år Finland kan vänta på att gå med i Nato om Sverige inte godkänns, och svarar:

– Jag tycker inte om den här atmosfären där Sverige presenteras som bråkmakare. Också Sverige uppfyller alla kriterier för att bli medlem i Nato. Nu väntar vi på att två länder ska ratificera oss och det är i Natos intresse att vi accepteras samtidigt.

På en pressträff med finska journalister efter den gemensamma är Sanna Marins budskap tydligt: Finland och Sverige fortsätter hand i hand. Hon understryker också att enskilda demonstrationer inte ska ges så stor betydelse.

– De som demonstrerar har säkert sina orsaker till demonstrationerna, men enskilda personers handlingar ska inte få påverka Sveriges Natoansökning, säger Marin.

Yles finskspråkiga korrespondent frågar om Ryssland kan gynnas av att det finns personer som försöker störa Sveriges Natoprocess. Marin säger att olika aktörer kan ha olika intressen för dessa aktioner.

– Det är inte bra att enskilda medborgare eller möjliga andra aktörer får makten att störa den här processen. Jag tycker att statsminister Kristersson har ett viktigt budskap i att alla måste hållas lugna. Våra båda länder har sedan vår egen lagstiftning som vi kan agera enligt, säger Marin.

En svartklädd man vinkar till publiken.

Erdoğans uttalande om Sverige kan vara valreklam: ”Han vill visa att han bestämmer”

Erdoğan: Turkiet kan godkänna Finland i Nato utan Sverige.