Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FN-experter stöder IOK:s linje – vill se ryska idrottare i OS

Ryska flaggan och OS-flaggan under vinter-OS i Sotji 2014

IOK har öppnat för att tillåta ryska idrottare att tävla i OS. Nu får kommittén också medhåll av två experter från FN.

Ashwini K.P. och Alexandra Xanthaki jobbar med kulturella rättigheter och diskriminering inom FN, och de stöder nu internationella olympiska kommitténs förslag om att låta ryska och belarusiska idrottare tävla i OS.

– Vi uppmanar IOK att ta ett beslut i den riktningen och säkerställa att inga idrottare diskrimineras med anledning av deras nationalitet, säger de i ett pressmeddelande.

Ryska och belarusiska idrottare har varit portade från stora delar av den internationella idrottsvärlden sedan det ryska anfallskriget inleddes i slutet av februari 2022.

– Vi förstår önskan om att stötta ukrainska idrottare och samhället som lider fruktansvärt av kriget, men IOK och det olympiska samfundet har också en skyldighet att följa den olympiska andan och mänskliga rättigheter som förbjuder diskriminering, säger experterna.

Större helhetsbild

Enligt IOK skulle en förutsättning för ryska och belarusiska idrottare att tävla i OS vara att man gör det under neutral flagg och att man inte aktivt verkat för kriget i Ukraina.

FN-experterna uppmanar IOK att vidta fler åtgärder och ha en större helhetsbild.

– De här förutsättningarna öppnar för press och tolkningar. Samma regler måste gälla alla idrottare oavsett nationalitet.

– Det här inkluderar att nationellt, rasistiskt och religiöst hat som uppviglar till diskriminering, fientlighet och våld ska vara förbjudet, säger Ashwini K.P. och Alexandra Xanthaki.

Diskussion om artikeln