Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen ser tendenser till nytt gatugäng i Åbotrakten

En polisbricka, ett tjänstemärke med lejonet och ett svärd, hänger i en kedja mot en ljusblå polisskjorta.
Bildtext Polisen i Åbotrakten har tidigare bekantat sig med det arbete som görs i Stockholmsområdet för att motverka gängkriminalitet.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Tidigare har ett gatugäng med många ungdomar bland medlemmarna identifierats i Åbotrakten, men nu ser polisen tendenser till ett annat gatugäng.

Igår presenterade polisen i Sydvästra Finland fjolårets brottsstatistik, och det ser dystert ut särskilt i fråga om ungdomsvåldet.

År 2022 anmäldes 455 brott mot liv och hälsa där den misstänkte var under 15 år. Det har också blivit vanligare att misshandelsfallen sker på allmän plats.

För att råda bot på det här har polisen utökat övervakningen på allmänna platser, och samarbetet med socialmyndigheterna. Med andra ord har polisen sedan förra hösten synts ännu mer än tidigare i gatubilden.

Ett nytt fenomen i Åbotrakten

Under hösten har polisen utrett flera misstänkta brott med kopplingar till gatugängsverksamhet i Åbotrakten.

Tidigare har polisen uppgett att det rör sig om ett gäng med en tydlig gruppidentitet, men i tidningen Turun Sanomat framkom det att ett nytt gatugäng nu har identifierats (artikel på finska).

– Vi ser tendenser till ett annat gatugäng i Åbotrakten, men jag kan inte gå in på detaljer om det i nuläget, säger Maria Hoikkala, som är biträdande polischef vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland till Yle Åboland.

Har gängen någon koppling till gängverksamhet på andra orter i Finland?

– Det kan jag inte kommentera, men rent allmänt finns det ofta lösa kopplingar mellan gäng på olika håll. Så ser det också ut i exempelvis Sverige.

Hur gör polisen för att identifiera gängen?

– Polisen har sina metoder för inhämtning av information, men allmänt kan sägas att gängen ofta bär tecken och symboler som hänvisar till en viss gruppering. Det kan handla om klädsel, musikstil, likadana tatueringar eller liknande, säger Hoikkala.

Polisen i Åbotrakten har tidigare bekantat sig med det arbete som görs i Stockholmsområdet för att motverka gängkriminalitet.