Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

KD-medarbetare ironiserar över att byta kön ”för att gå i riksdagens dambastu” – identitetspolitiken på högvarv efter omröstningen om translagen

Uppdaterad 02.02.2023 15:42.
Demonstranter som bär upp en stor gul flagga med texten Translagen nu!
Bildtext Transaktivister jobbade hårt och länge för att få en ny translag. Nu är den godkänd med en tillagd kläm om att man bara får byta juridiskt kön en gång per år.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Det pågår en hetsig debatt i svallvågorna av den nya translagen. Till exempel Sannfinländarnas ordförande skriver att riksdagen snart kommer att diskutera månggifte i plenisalen.

Regeringens förslag till ny translag, som i onsdags godkändes av riksdagen, har inte haft stort stöd bland mer konservativa riksdagsledamöter.

Samtliga Sannfinländare och Centerledamöter i riksdagens social- och hälsovårdsutskott motsatte sig regeringens lagförslag.

Samlingspartiet igen godkände regeringens lagförslag i utbyte mot en kläm om att det ska vara möjligt att byta juridiskt kön endast en gång per år.

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra trappar upp polemiken genom att tweeta att följande stora fråga som riksdagen kan få ta ställning till är månggifte.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Sanna Marin: ”Jag ber om ursäkt för att transpersonerna ännu en gång tvingas lyssna till en sådan här diskussion”

Statsminister Sanna Marin (SDP) såg sig under riksdagsdebatten om translagen vara tvungen att be om ursäkt för nivån på diskussionen i plenisalen.

– Jag är rädd för att de transpersoner som lyssnar på den här diskussionen blir ledsna och upprörda. Jag vill å regeringens vägnar be om ursäkt för att de ännu en gång tvingas lyssna till en sådan här diskussion, sa Marin.

Riksdagen godkände sedan den nya translagen med klara siffror.

Rösterna föll 113–69. Mot röstade hälften av Centerns riksdagsledamöter, en tredjedel av Samlingspartiets ledamöter plus samtliga Sannfinländare och Kristdemokrater.

Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet röstade mangrant för translagen.

Sanna Marin i riksdagen
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) såg sig under riksdagsdebatten om translagen vara tvungen att be om ursäkt för nivån på diskussionen i plenisalen. På bilden Sanna Marin tillsammans med partikamraterna Ilmari Nurminen och Timo Harakka.
Bild: Silja Viitala / Yle

KD-medarbetare: ”Byta kön och tillbringa så mycket tid som möjligt i riksdagens dambastu”

I går publicerade en Kristdemokratisk riksdagsledamots assistent en uppdatering på Facebook där han meddelade att han tänker byta kön för att kunna gå i riksdagens dambastu.

”Jag meddelade i går i riksdagens hiss att jag tänker byta kön så fort som det är möjligt och efter det tillbringa så mycket tid som möjligt i riksdagens dambastu. Det här upprörde en kvinnlig riksdagsledamot som tillhör regeringslägret och hon upplyste mig om hur hon ser på mina planer. Det här tycker jag är konstigt eftersom hon stöder en lag som gör det möjligt. Min könsidentitet angår inte henne på något sätt”, skriver medarbetaren.

Det här fick SFP:s Eva Biaudet att i samma tråd svara att hon inte gillar tonen i inlägget.

”Mobbning och nedvärderande av personer som lever under svåra omständigheter – det vill säga i fel kropp – för inte diskussionen framåt”, svarade Eva Biaudet.

Eba Biaudet.
Bildtext SFP:s Eva Biaudet fotograferad på Yles borgmästardebatt i maj 2021.
Bild: Silja Viitala / Yle

Riikka Purra: ”När är det dags för en lag om månggifte?”

Sannfinländska riksdagsledamoten Juha Mäenpää har gått ut med ett långt mejl där han ber om en tyst minut för att riksdagsledamöterna ska kunna lyssna till förnuftets röst.

”Förnuftets röst har försvunnit från plenisalen. De som jag känner som hör till en könsminoritet är upprörda över den nya lagen. De anser att den inte är vettig.”, skriver Juha Mäenpää.

Vilka transpersoner Mäenpää känner förblir oklart.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra trappar upp polemiken genom att tweeta att följande stora fråga som riksdagen kan få ta ställning till är månggifte.

”När är det dags för en lag om månggifte? Det kommer knappast att räcka länge. Det skulle vara en verklig win-win-situation för för både konservativa muslimer och vänsterns progressiva polyamorösa.”, skriver Purra på Twitter.