Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Emil Lindholm öppnar rallysäsongen i svenska VM-rallyt – efter det deltar Ingåföraren i ett kontroversiellt rally i Qatar

Emil Lindholm kör rally.
Bildtext Ingåföraren Emil Lindholm öppnar tävlingsäsongen i svenska VM-rallyt. Arkivbild.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Rallyföraren Emil Lindholm från Ingå och kartläsaren Reeta Hämäläinen öppnar säsongen i svenska VM-rallyt i nästa vecka. Regerande världsmästaren i WRC2-klassen har också ett rally i Qatar inprickat i tävlingskalendern.

Säsongen 2022 slutade med fest för Ingåföraren Emil Lindholm och kartläsaren Reeta Hämäläinen. De vann världsmästerskapet i WRC2-klassen, ett mästerskap de ska försvara i år.

Lindholm öppnar säsongen i svenska VM-rallyt (9-12.2).

– Med tanke på hur fjolåret slutade är våra förväntningar ganska höga. Men, det är kanske bra att vara realist och påminna sig om hur det gick i fjol i svenska VM-rallyt, småskrattar Lindholm.

Han avser den avkörning ekipaget råkade ut för redan under andra specialsträckan i rallyt. Lindholm körde ändå rallyt till slut och kom 32:a.

Under resten av säsongen gick det betydligt bättre för Lindholm – Hämäläinen.

– En plats på podiet är vad vi siktar på nu.

Emil Lindholm rättar hjälmen.
Bildtext Rallyföraren Emil Lindholm från Ingå är klar för säsongspremiären. Arkivbild.
Bild: Tomi Hänninen

Målsättningen för säsongen är att förnya VM-titeln.

– Det blir ingen lätt sak att göra. Om vi är smarta och kör någorlunda bra så ska det väl vara möjligt, spekulerar Lindholm.

Lindholm kommer att delta i minst sju VM-tävlingar den här säsongen eftersom deltagarna får poäng från sju deltävlingar. Däremot väljer han bort rallyns FM-serie som han deltagit i fem säsonger.

– Vi tycker att FM-serien inte ger så mycket med tanke på VM-serien och där vill vi satsa allt.

Veckan efter VM-rallyt i Sverige deltar Emil Lindholm och Reeta Hämäläinen i ett rally i Qatar. Det rallyt ingår i internationella bilsportsförbundets mästerskapsserie i Mellanöstern.

– Vi blev erbjudna en möjlighet att köra rallyt och med tanke på att vi ska delta i VM-rallyt i Mexiko i mars så tyckte vi att det kan fungera som träning.

Porträttbild på Reeta Hämäläinen.
Bildtext Reeta Hämäläinen anser att hon genom att delta i rallyt i Qatar kan påverka. Arkivbild.
Bild: HANNU RAINAMO

Lindholm och Hämäläinen funderade länge över hur etiskt det är att köra ett rally i Qatar, ett land där mänskliga rättigheter inte uppskattas särskilt mycket. Att bojkotta rallyt gör ingen större skillnad, tycker båda Lindholm och Hämäläinen.

– Speciellt Reeta tyckte att hon i bilen kan visa hur vi i Finland stöder jämställdhet. I stället för att låta bli att delta, kan vi försöka göra någonting inifrån i stället, säger Emil Lindholm.

Rallyt i Qatar går av stapeln 16–18 februari.

Kalendern för deltävlingarna i rally-VM hittar du här.