Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Strejken hotar inte tillgången till mediciner i Finland: ”Det finns ingen orsak att hamstra”

Charlotta Sandler är farmaceutisk chef vid Apotekarförbundet.
Bildtext Apotekareförbundets farmaceutiska chef Charlotta Sandler säger att det inte finns någon orsak att hamstra mediciner.
Bild: Thomas Hagström / YLE

Industrifackets strejk får inga omedelbara effekter på läkemedelstillgången i Finland. Vi ska absolut inte hamstra mediciner, meddelar Apotekareförbundet.

Läkemedelsföretaget Orion uppgav nyligen att det kan bli svårare att få tag på bland annat förkylnings- och hostmediciner på grund av Industrifackets strejk.

Finlands apotekareförbund manar till lugn. Medicintillverkningen är en lång process och eventuella störningar märks av först senare.

– För tillfället har vi brist på vissa läkemedel. Situationen kan försämras lite på grund av sådana här störningar, men akut kommer vi inte att se några förändringar, säger farmaceutiska chefen Charlotta Sandler vid Apotekareförbundet.

Läkemedelstillverkningen koncentreras till Asien. Då energipriserna är höga och logistiken kostar mer har det blivit vissa störningar på marknaden. Det har märkts av i bland annat tillgången till epilepsi- och diabetesmediciner.

Ersättande läkemedel finns oftast till hands

Den tre dagar långa strejken som inleddes på torsdagen omfattar Orions läkemedelsfabriker i Esbo, Salo, Åbo och Kuopio. Om strejken drar ut på tiden kan det få följder.

– I det långa loppet kan det påverka. Om kapaciteten minskar kan det senare synas på marknaden. Men vi har generiska läkemedel som tillverkas utanför Finland och som inte påverkas av strejken.

Generiska läkemedel är medicinskt likvärdiga läkemedel som har samma funktion, kvalitet och säkerhet som originalläkemedlet. Oftast får man dessutom tag på originalläkemedlet inom några dagar eller veckor, uppger Sandler.

Bild på en tom apotekshylla.
Bildtext Det har ställvis rått brist på vissa mediciner i apoteken det senaste året. Industrifackets strejk väntas ändå inte ha stor effekt på läget.
Bild: Helmi Holopainen / Yle

I Finland delas läkemedel ut till hela landet. Några regionala skillnader i tillgången är enligt Sandler inte att vänta. I Europa är situationen däremot på många håll sämre än i Finland.

Det är dumt att tömma hyllorna på produkter

Folks grundreaktion i oroliga tider är ofta att rusa till butiken, eller i det här fallet apoteket, och hamstra varor. Kriget i Ukraina har till exempel orsakat hamstring av jodtabletter.

– Det finns ingen orsak att hamstra. Läkemedelsindustrin importerar varje vecka så mycket mediciner som det ungefär går åt i Finland. Om alla plötsligt kommer till apoteken och köper hyllorna tomma så tar det flera veckor innan vi får nya mediciner till lagren, säger Charlotta Sandler.

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea, har sammanställt råd för hur man ska göra om ens medicin är slut på apoteket.