Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gustav Björkstrand får Tollanderska priset för bok om finlandssvenska psalmförfattare: ”Psalmboken var en bok som man hade med sig under hela livet”

Uppdaterad 05.02.2023 20:49.
Gustav Björkstrand
Bildtext Gustav Björkstrand får ta emot Karl Emil Tollanders pris för sin bok Svenska psalmförfattare i Finland.
Bild: Arash Matin / Yle

Svenska Litteratursällskapets största pris, det Tollanderska priset, går i år på Runebergsdagen till professor och biskop emeritus Gustav Björkstrand för verket ”Svenska psalmförfattare i Finland”.

Björkstrand är tacksam och glad över priset, men han säger också att det kom som en stor överraskning för honom.

– Jag börjar bli orolig för att vi glömmer bort vad psalmboken egentligen är. Genom att skriva om psalmförfattarna ville jag göra psalmboken aktuell igen, vilket också Svenska litteratursällskapet verkar tycka att jag har gjort. Det hade jag verkligen inte räknat med. Jag hoppas att glädjen jag har känt under arbetets gång kommer att sprida sig i hela Svenskfinland, säger Björkstrand.

Björkstrand har gått igenom alla psalmförfattare som har anknytning till Svenskfinland och därmed skrivit på svenska samt har originalpsalmer i psalmboken. Boken tar avstamp i början av 1600-talet med Sigfridus Aronus Forsius och sträcker sig ända fram till vår tid.

Även om psalmboken idag är något vi framför allt förknippar med kyrkan och församlingen, så har psalmboken tidigare spelat en betydelsefull roll i människans liv, säger Björkstrand.

– Det var tre böcker som alla skulle skaffa sig förr i tiden - psalmboken, katekesen och almanackan. Psalmboken var en bok som man hade med sig under hela livet, och som man kunde gripa till i djupaste sorg, i hungersnöd, i krigstider, men också när man var uppfylld av glädje.

Psalmboken har alltså förr spelat en stor roll i människors liv, men i dag ser situationen helt annorlunda ut. I dag när man besöker kyrkan finns det någon som plockar fram en psalmbok genast när man kommer in, och man behöver därför inte själv skaffa en egen psalmbok, säger Björkstrand. Det här leder till att folk inte känner till psalmerna på samma sätt som förr.

– När man som präst har förrättningar så brukar man fråga de anhöriga vilken psalm som skulle passa, och då brukar folk ibland be mig att välja för att de själva känner till psalmerna så dåligt. Därför vill jag öka kunskapen, så att folk själva kan välja och vet vad de vill ha, säger Björkstrand.

Gustav Björkstrand
Bildtext Gustav Björkstrand har en mångsidig karriär bakom sig. Han har varit professor, akademirektor, riksdagsman, minister och biskop.
Bild: Arash Matin / Yle

”Jag steg upp från skrivbordsstolen och började sjunga”

Björkstrand har gett ut många böcker, men han säger att ingen bok har gett honom lika mycket glädje under arbetsprocessen som just den här.

– Alltid emellanåt när jag kom fram till en ny psalmförfattare eller en ny psalm så steg jag upp från skrivbordsstolen och började sjunga den psalmen. Det uppfyllde mig helt.

Björkstrand upptäckte också att svenska psalmer från Finland sällan har klarat sig särskilt bra eller anammats i de andra nordiska länderna. Det här hoppas han nu att ska förändras.

– Jag hoppas att de finlandssvenska psalmförfattarna ska bli kända i Norden, och att jag kan bidra till det med den här boken. Jag försöker se till att boken kommer till sådana platser där man intresserar sig för psalmer, och jag planerar kommande psalmböcker.

Svenska litteratursällskapet i Finland firar sin årshögtid den 5 februari, och i samband med det delar man ut flera pris till personer som gjort insatser för kultur och litteratur.

Svenska litteratursällskapet belönar det här året totalt 23 prismottagare för insatser inom litteratur, forskning, dramatik och bildkonst. Den totala prissumman är 338 000 euro.

Gustav Björkstrand får SLS största pris, Karl Emil Tollanders pris på 45 000 euro och den Tollanderska medaljen.

De övriga pristagarna är:

 • författaren Matilda Gyllenberg

 • författaren Ulrika Nielsen

 • dramatikern Mikaela Hasán

 • professor Hannu Salmi

 • författaren och biologen Annika Luther

 • författaren Johannes Ekholm

 • historikerna Sture Lindholm och Cecilia Toivanen

 • författaren Nina Gran och illustratören Sanna Mander

 • författaren Malin Klingenberg och illustratören Maria Sann

 • konstnären Caroline Pipping

 • författaren Rosanna Fellman

 • författaren Sara Ehnholm Hielm

 • politices doktor Andreas Eklund

 • filosofie doktor Maria Kautonen och docent Mikko Kuronen

 • filosofie doktor Maria Vainio-Kurtakko

 • filosofie doktor Heidi Poutanen

 • författaren Christoffer Steffansson

 • docent Julia Korkman

Prismotiveringarna hittar du på Svenska littertursällskapets webbplats.

Diskussion om artikeln