Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Se skogsmurmeldjuret Phil förutspå vädret för de kommande sex veckorna

Se Pennsylvania förutspå vintern med hjälp av murmeldjuret Phil - Spela upp på Arenan

Murmeldjuret Phil har sagt sitt – det blir ytterligare sex veckor vinter. Det kom fram efter det enorma spektaklet Groundhog day i Punxsutawney, Pennsylvania.

Varje år den andra februari tar sig tiotusentals människor till Gobblers Knob i Punxsutawney, Pennsylvania. Det här för att beskåda den lokala gnagarkändisen Punxsutawney Phil ge oss svaren som alla meteorologer har hållit hemliga för oss.

Evenemanget kallas Groundhog day, på svenska ungefär murmeldjursdagen.

Ett murmeldjur tittar fram bakom en växt.
Bildtext Murmeldjuret hör till ekorrsläktet och väger vanligtvis mellan fem och sju kilogram och lever mellan sex och åtta år. Enligt legenden har Punxsutawney Phil levt över 120 år.
Bild: Florian Graner

Själva traditionen, eller skrönan, i sig är väldigt simpel: Om ett murmeldjur den andra februari kommer ut ur sin håla och ser sin skugga, blir den rädd och springer tillbaka in i hålan. Det här ska enligt traditionen betyda ytterligare sex veckors vinterväder.

Ser murmeldjuret ingen skugga betyder det en tidig vår.

Punxsutawney Phil under groundhog day-firandet 2020.
Bildtext Phil är ett murmeldjur och mera exakt ett skogsmurmeldjur (Marmota monax).
Bild: EPA-EFE

I praktiken gör det stora spektaklet det svårt för publiken och åskådarna att avgöra huruvida Phil faktiskt ser sin skugga eller inte. Därför får han istället välja ett dokument, som i sin tur avslöjar om vi har vinter eller vår att vänta.

I år valde Punxsutawney Phil dokumentet som sade att han ser sin skugga. Vi, eller åtminstone USA, har alltså ytterligare sex veckor vinter att vänta.

Historien bakom murmeldjursdagen

Enligt bland annat History.com och CNN härstammar traditionen från den kristna kyndelsmässodagen, en dag som på många sätt är kopplat till ljus.

På kyndelsmässodagen skulle präster välsigna och dela ut ljus som behövs för vintern. Ljusen representerade hur lång och kall vintern skulle bli.

Själva elementet med att använda ett djur, och framförallt murmeldjur, som meteorolog kom in senare då tysktalande invandrare bosatte sig i Pennsylvania.

De utvecklade sin egen version av kyndelsmässodagen någon gång kring 1700- eller 1800-talet och murmeldjuret blev deras årliga väderproklamerare.

Den första egentliga Groundhog day är daterad till kring år 1886, och idén ska ha kläckts av lokaltidningsredaktören Clymer Freas. The Punxsutawney Groundhog Club grundades 1898 av bland annat redaktören Freas.

Bill Murray i Columbia Pictures film: Groundhog Day (1993). (Måndag hela veckan)
Bildtext År 1993 populariserade filmen Groundhog Day (på svenska: Måndag hela veckan) användningen av "groundhog day" för att betyda något som upprepas om och om igen.
Bild: LANDMARK MEDIA / Alamy/All Over Press

Phil åts upp för hundra år sedan, men är enligt legenden odödlig

Till en början handlade det inte bara om att låta Phil förutspå vädret, utan faktiskt också om att äta upp honom. Enligt historiker var murmeldjur både ett skadedjur och en lokal delikatess i Pennsylvania i slutet av 1800-talet.

Det här går samtidigt emot legenden om att det är samma Punxsutawney Phil som årligen förutspår vädret.

Legenden om Punxsutawney Phil antyder nämligen att han dricker ett magiskt livselixir varje sommar, vilket ger honom sju år till att leva.

Sedan är det upp till var och en att avgöra om det är hela sanningen eller om det möjligtvis kan ha funnits flera Punxsutawney Phil genom åren.

Groundhog day clubs inner circle sköter arrangemangen kring murmeldjursdagen.
Bildtext Groundhog Clubs inre cirkel sköter arrangemangen kring murmeldjursdagen. Alla medlemmar är män och de bär alla kostym och hatt.
Bild: EPA-EFE

Stort spektakel kring dagen

I dag genomför en grupp som kallar sig ”den inre cirkeln” proceduren med murmeldjuret.

Det är ett stort spektakel som samlar tiotusentals människor och innefattar sång, dans, nationalsång och fyrverkerier.

Det är endast den inre cirkelns ordförande som kommunicerar med Phil. Enligt legenden har Phil också förutspått vädret rätt 100 procent av gångerna – något som studier och statistik talar emot.

Enligt statistiken som förs av Punxsutawney Groundhog Club har Phil förutspått 105 fortsatta vintrar och endast 20 tidiga vårar. Enligt Stormfax Almanac, har murmeldjuret haft rätt 39 procent av sina gissningar.

Enligt National Oceanic and Atmospheric Administration, som sett närmare på de senaste 10 årens gissningar, har Phil haft rätt 40 procent av gångerna.

Huruvida Punxsutawney Phil lyckades pricka rätt i år, får de kommande sex veckorna i USA utvisa.