Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vem ärver Ilkka Kanervas röster och hur klarar sig nya kandidater som vi inte hört om förr? Forskare Siv Sandberg: ”Riksdagsvalet kan bli en jämn kamp mellan de största i Egentliga Finland”

En dam med mörkt hår kammat åt sidan, glasögon med svarta skalmar, en svart kavaj och en rödsvart blommig skjorta står i ett köpcentrum och tittar in i kameran.
Bildtext Forskare Siv Sandberg.
Bild: David Fargerudd / Yle

Med två månader kvar till riksdagsvalet den 2 april 2023 ser forskaren och valexperten Siv Sandberg intressanta trender att hålla ögonen på i Egentliga Finland inför valdagen.

Hela 14 av de 17 sittande riksdagskandidaterna från Egentliga Finland ställer upp i riksdagsvalet i april och de har automatiskt en rätt stark ställning inför valet, konstaterar kommunforskare Siv Sandberg vid Åbo Akademi.

– Sittande kandidater brukar ofta bli omvalda, ifall det inte går dåligt för personens eget parti, säger Sandberg.

Just nu ser man ändå en viss generationsväxling på kandidatlistorna i Egentliga Finland.

– Bland dem som ställer upp i år finns många nya, okända namn som samtidigt kan bli framtidens riksdagsledamöter, säger Sandberg.

Men flera personer som tidigare kandiderat har nu valt att byta karriär eller att kliva av.

En av dem är Centerns riksdagsledamot Esko Kiviranta, som valt att inte ställa upp i valet i år.

– Det är ett uppseendeväckande drag. Kände han sig redo för pension från politiken eller räknar han med att det går sämre för Centern och avgår i stället för att bli utslagen? frågar sig Sandberg.

Valurnan i Nagu är en gammal, grå metallåda med två smala hål för röster och ett lock som kan stängas och förseglas.
Bildtext Den gamla varurnan i Nagu ska plockas fram igen, men vem går rösterna till?
Bild: Linus Hoffman/Yle

Också inom De Gröna ser kandidatlistan i Egentliga Finland betydligt mer annorlunda ut i år än i de senaste valen, menar Sandberg.

– Åbos biträdande borgmästare Elina Rantanen som fått 2000–3000 röster per val ställer inte upp i år.

Samtidigt konstaterar Sandberg att man måste respektera att politiker i något skede tackar för sig.

– Det är ändå en ganska stor personlig uppoffring i tid och pengar att ställa upp som riksdagskandidat.

Tre partiordförande från Egentliga Finland

Också i detta riksdagsval kommer tre partiordförande från Egentliga Finlands valkrets och alla ställer upp för omval: Li Andersson (VF), Petteri Orpo (Saml) och Annika Saarikko (C).

Petteri Orpos kandidatur kan ge Samlingspartiet ordentlig vind i seglen i Egentliga Finland, men en stor fråga är vem som ärver Samlingspartisten Ilkka Kanervas röster.

Blir det ersättaren Ville Valkonen från Åbo, eller någon annan? Ilkka Kanerva avled i april i fjol och var Finlands mest långvariga riksdagsledamot.

– Det finns säkert väljare som har röstat på Kanerva i alla val sedan 1975 och de måste nu söka en ny kandidat. Det kan bli en från Samlingspartiet, men det går aldrig att testamentera sina röster, säger Sandberg.

Det finns säkert väljare som har röstat på Kanerva i alla val sedan 1975 och de måste nu söka en ny kandidat

― Siv Sandberg

För fyra år sedan fick Sannfinländarna flest röster i Egentliga Finland och enligt Siv Sandberg har Sannfinländarna en stabil lista i Egentliga Finland med sittande ledamöter.

– Men Sannfinländarna i Egentliga Finland har inte så många nya intressanta namn.

Vänsterförbundets Andersson röstmagnet

Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson är också en stor röstmagnet, både lokalt och nationellt. En intressant fråga är vem hon drar med sig från Egentliga Finlands valkrets.

– Blir det Johannes Yrttiaho som har haft lite konflikter med sitt parti? Eller kan det i stället bli Timo Furuholm som sitter i Åbofullmäktige?

Just nu har Svenska folkpartiet i Egentliga Finland en invald riksdagskandidat, Sandra Bergqvist. Partiet hoppas på att knipa ett andra mandat i valet i april.

– För att få ett andra mandat borde SFP nästan fördubbla antalet röster, det förefaller ändå rätt osannolikt, bedömer Sandberg.

Hur det går i riksdagsvalet i Egentliga Finland är ändå fortfarande svårt att förutspå eftersom det kan hända så mycket på kort tid, konstaterar Sandberg.

– Oväntade händelser i politikern och reaktioner på dem kan göra att väljarna kan gruppera sig på olika sätt. Egentliga Finland är lite borgerligare än Finland i medeltal men antagligen blir det tajt mellan de tre största partierna också i Egentliga Finland.

Diskussion om artikeln