Borde Turkietresenärer vara rädda för arga turkar? ”Deras dagliga utmaningar är så stora att de inte längre bryr sig om Natodiskussionen”
Turkiet beskyller flera västländer för psykologisk krigföring och ett försök att splittra turismen i landet. Men undviker de finländska turisterna Turkiet? Nej, säger experter.
Det hela bottnar i Nato-diskussionen som spänt åt relationerna mellan Turkiet, Finland och Sverige, så till den grad att Turkiet säger sig vara oroligt för sina medborgares säkerhet.
Samtidigt är Turkiet ett populärt resmål för finländare. Hur går det när politik börjar tampas med turism?
Reser som förr
Även om enstaka finländare åker till Turkiet under vintermånaderna, ser semestertrenderna egentligen helt annorlunda ut, säger Jessica Virtanen, landschef på Tjäreborg.
– Högsäsongen kommer igång på våren och pågår under sommaren, så Turkiet är ett så kallat sommarmål. Hos oss har försäljningen av sommarens resor sett likadan ut som under tidigare år, säger Virtanen.
Tjäreborg har till exempel inte ens turistguider på plats i Turkiet just nu. De reserveras för högsäsongen och har alltså inte heller upplevt förändringar på grund av det politiska läget.
– Fast vi absolut inte blandar oss in i politik följer vi såklart med det säkerhetspolitiska läget i alla länder vi samarbetar med, och vi har också haft kontakt med våra samarbetspartners i Turkiet, säger Virtanen.
Kundernas säkerhet ska garanteras innan de åker på resa, och för tillfället finns det inga risker för de finländska turister som reser till Turkiet, säger Jessica Virtanen.
– Just nu ser inte läget avvikande ut, men det kan förändras till sommaren och vi följer med situationen, säger hon.
Försiktig diskussion som lämnas i fötterna på viktigare frågor
Minna Björkman upplever att Turkiet är hennes andra hemland. Hon har rest dit väldigt ofta sedan den första resan i mitten av 1990-talet.
Hon är också medlem i kulturutbytesföreningen Suomi-Turkki Kulttuuriseura, men när hon talar med Svenska Yle är det som privatperson med en lång och varm relation till Turkiet. Hon har aktiv kontakt med sina bekanta i landet, och de har diskuterat det politiska läget.
– Mina vänner talar om det, men på sätt och vis i tystnad. Diskussionen sker inom familjen och de egna vänskapskretsarna, säger Björkman.
I Turkiet finns en lag som förbjuder kritik mot den sittande presidenten, regeringen eller beslutsfattningen. Den lagen gäller också turister eller turkar som bor i utlandet. Därför går det inte att kritisera det politiska läget offentligt.
Men Minna Björkman poängterar att andra frågor än till exempel Nato-diskussionen slukar den turkiska befolkningens vardag.
– Inflationen är mycket svår i Turkiet, så de funderar över om de har råd med mat och kläder. Deras vardagliga utmaningar och problem är så stora att de inte längre har intresse för Nato-diskussionen och hur den påverkar oss här i Norden, säger hon.

Borde vi bojkotta Turkiet?
Inflammerade relationer
Den 28 januari uppmanade Utrikesministeriet finländare som reser till Turkiet att undvika folkmängder och demonstrationer, men ministeriet ändrade inte på reserekommendationerna till landet. Flera andra länder har gett liknande uppmaningar åt sina medborgare.
Samtidigt stängde Sverige tillfälligt sin ambassad i Ankara för allmänheten, eftersom flera demonstrationer mot Sverige planerades runt ambassaden och konsulatet, och flera länder följde i svenskarnas fotspår. Tyskland, Holland och Storbritannien har också tillfälligt stängt respektive konsulat i Istanbul.
Bara en dag efter varnade Turkiet sina medborgare som lever i eller som ska resa i Europa. Landet slog larm om möjliga attacker mot turkar på grund av islamofobi eller anti-turkiska demonstrationer. Men sådana attityder har varken Jessica Virtanen eller Minna Björkman inte sett i sin näromgivning.
– Finländarna verkar vara lika intresserade som förr av att semestra i Turkiet, säger Virtanen.
– Jag har inte upplevt att vare sig mina finländska vänner som har mycket kontakt med Turkiet eller de turkar jag känner skulle anses vara mindre värda eller bli behandlade annorlunda eller sämre på något sätt. Personligen har jag inte märkt av något sådant, säger Minna Björkman.
”Man måste överväga vart och när man reser”
Tjäreborgs kunder har inte heller ställt frågor om det här, säger företagets landschef Jessica Virtanen, men det kan bero på att turisterna inte söker sig till ställen där demonstrationerna oftast äger rum.
– Jag skulle anta att de största demonstrationerna sker i Istanbul eller Ankara, medan de flesta finländska turister söker sig till turistmål i andra delar av Turkiet, säger Virtanen.
De största demonstrationerna händer ofta på Taxim-området i Istanbul, förklarar Minna Björkman.
– Själv undviker jag stora folkmassor eller rusningstider och situationer när enorma mängder folk rör sig samtidigt, och visst är det bra att vara medveten om att man är utlänning och bör vara försiktig. Nu när Natofrågan är på bordet måste man överväga vart och när man reser, och ifall man gör det ensam eller tillsammans med någon, säger Björkman.
Hon tipsar också om att meddela Utrikesministeriet vart och när man reser, och hur länge resan är planerad att ta. Men det är ingen nytt, utan det har hon gjort länge.
– När jag reser genom landet har jag alltid anmält varifrån jag startat, vart jag är på väg och hur länge jag är bortrest, säger Björkman.
”Politik är politik”
Minna Björkmans nästa resa till Turkiet är planerad i maj, och hon hoppas att folk också i fortsättningen kommer att resa till dit.
– Det skulle hjälpa den turkiska befolkningen att livnära sig och hålla landets ekonomi i liv. På det sättet kan man hjälpa den helt vanliga människan i Turkiet, säger Björkman.
Hon vill också göra skillnad på politik och turism. Hon säger att för den vanliga turisten syns nog inte de problem vi talar om här, och politiken lönar det sig inte att ta ställning till.
– Man kan sätta sig själv i en utmanande eller till och med problematisk situation i så fall. Beslutsfattarna tar ställning till de stora frågorna. Vi alla har säkert tankar och funderingar runt dem, men den enskilda människan kan inte göra mycket åt det här, säger Björkman.
Att till exempel göra ett eldigt inlägg mot Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan på Twitter kan påverka hur man som turist bemöts i Turkiet, medan man kanske inte uppnår så mycket konkreta politiska förändringar med det.
– Vi kan fundera och tänka och förundra oss, men jag önskar att resandet ändå skulle fortsätta. Politik är alltid politik, men jag hoppas att turismen kan och kommer att fortsätta, säger Minna Björkman.