Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det växer kring Björneborgs svenska samskola: ”Det här campuset blir ett språkkvarter”

En gata med lite snö på och ett tegelfärgat hus.
Bildtext Vyn på Mikonkatu kommer vara annorlunda om några år. Det blå trähuset ska rivas och tegelbyggnaden där Björneborgs svenska samskola verkar ska totalrenoveras.
Bild: Cecilia Juuti

Nu är planeringen av det nya campuset kring Björneborgs svenska samskola färdig. Då den nya helheten står klar om några år finns det plats för fler elever och ett kulturcenter för hela staden.

Kvarteret kring Björneborgs svenska samskola kommer förändras mycket de kommande åren.

Skolbyggnaden ska totalrenoveras och delar av den rivas. Skolan och byggnaden Mikaelsgården tvärs över gatan ska sedan bilda en ny campushelhet tillsammans med ett kulturhus som byggs i hörnet av Mikonkatu och Eteläpuisto.

Den nya campushelheten kallas nu Skib-campus, efter Svenska kulturfonden i Björneborg, SKiB, som ligger bakom projektet.

– Det här bygger på stiftelsens målsättningar. Vi jobbar med skola, kultur och seniorverksamhet. I det här campuset sammanstrålar alla verksamheter och det blir på så vis ett språkkvarter, säger Martin Hartman, skolans ledande rektor och vd för Svenska kulturfonden i Björneborg.

Martin Hartman, en man med vit tröja, glasögon och grånande skägg.
Bildtext Arkivbild. Martin Hartman är Björneborgs svenska samskolas ledande rektor och vd för Svenska kulturfonden i Björneborg.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Majoriteten av verksamheten i campuset kommer att vara på svenska. I nybygget, eller kulturhuset som det kallas, kommer bland annat finnas festlokaler, en restaurang och ett bibliotek. Den här delen ska vara öppen för alla.

– I det finska Björneborg kan vi aldrig tänka att språkfrågor är antingen eller, utan snarare både och. Campuset ska finnas till för alla, säger Anna Kyhä-Mantere, kultur- och kommunikationsdirektör vid Svenska kulturfonden i Björneborg.

”Det här är första gången i skolans historia som vi flyttar ut ur skolhuset”

Planeringen av projektet är nu färdigt. Under våren konkurrensutsätts bygget och Svenska kulturfonden i Björneborg fattar ett investeringsbeslut. Då blir också budgetuppskattningen färdig.

I sommar flyttar skolans elever till tillfälliga lokaler undan bygget.

– Det här är första gången i skolans historia som vi flyttar ut ur skolhuset, säger Martin Hartman.

Tegelbyggnad ur vinkel nerifrån.
Bildtext Tegelbyggnaden som Björneborgs svenska samskola verkar i byggdes på 1960-talet. Nu ska byggnaden totalrenoveras.
Bild: Cecilia Juuti

I maj inleds bygget och man börjar riva fastigheterna i hörnet av Mikonkatu och Eteläpuisto.

Målet är att helheten står klar inför läsåret 2025–2026.

– Skolans personal har varit med väldigt mycket i planeringen av skoldelen av campuset, rent av så mycket att det har förvånat arkitekterna.

Nybygget möjliggör mångsidig verksamhet

Från Björneborgs svenskspråkiga daghem upp till gymnasiet går för tillfället ungefär 350 barn och unga. Målet är att den nya helheten ska kunna ta emot strax under 500 elever.

– Vi har utgått från att vi höjer elevantalet ständigt och jämnt. I vårt fall betyder det att vi måste få fler barn till daghemmet, eftersom det är därifrån de växer in i vår språkstrategi. Det ser vi som realistiskt och i och med bygget har vi plats för eleverna, säger Martin Hartman.

Högstadiet stannar kvar i den nuvarande tegelbyggnaden, medan gymnasiet flyttar till nybygget kulturhuset. I nybygget reserveras också plats för en eventuell IB-linje, det vill säga en internationell gymnasieinriktning.

Porträtt av en kvinna i en matsal.
Bildtext Enligt Anna Kyhä-Mantere, kultur- och kommunikationsdirektör vid Svenska kulturfonden i Björneborg, kan kulturhuset användas mångsidigt av hela staden.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Eftersom kulturhuset har rum för olika sorters undervisning, ser Anna Kyhä-Mantere också möjligheter att ordna arbiskurser där i framtiden.

– Om man vill ordna kurser i svenska för vuxna kanske man inte ska börja med grammatik, utan lära ut språket via matlagning, vinprovning, gymnastik eller musik. Det kan locka med folk och då är språket med på sidan om.

Diskussion om artikeln