Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Europeiska centralbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter

Uppdaterad 02.02.2023 16:19.
Christine Lagarde justerar sina glasögon.
Bildtext Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde har varslat om att det finns behov av att höja räntorna märkbart på grund av den höga inflationen.
Bild: AOP

Inflationen har börjat mattas av inom eurozonen, men höjningen blev ändå en halv procentenhet och ECB-rådet aviserade fortsatta höjningar i mars.

Europeiska centralbanken (ECB) höjer styrräntan med 50 punkter, alltså 0,5 procentenheter. Den huvudsakliga styrräntan stiger därmed till 3,00 procent från och med den 8 februari 2023.

Centralbanken hade tidigare gett beskedet att det finns behov av att fortsätta med märkbara höjningar. I december var budskapet att det finns ett behov av att stegvis fortsätta höja räntorna med 0,5 procentenheter åt gången för en tid framöver.

Orsaken är inflationen, som ligger på en betydligt högre nivå än målet på omkring 2 procent på lång sikt.

Inflationen har redan mattats av, vilket hade fått en del analytiker att tänka att räntehöjningen inte skulle bli så stor som centralbanken signalerade i december.

Ytterligare en räntehöjning på 50 punkter väntar ändå i mars, skriver ECB-rådet ändå i sitt pressmeddelande på torsdagen. Det motiveras med ett underliggande inflationstryck.

Därefter ska rådet utvärdera situationen.

Påverkar bostadslån och hela ekonomin

Europeiska centralbankens styrräntor påverkar priset på bankernas lån. Till exempel kan centralbankens beslut påverka finländarnas bostadslån.

Poängen med höjda räntor är att göra det mindre attraktivt att ta lån, vilket kan minska mängden pengar i omlopp och på det sättet minska inflationen.

En effekt av högre räntor är att det kan dämpa den ekonomiska tillväxten. Alternativet med stigande priser (inflation) har också en rad negativa effekter, som att vanliga människor inte har råd att köpa lika mycket för sin lön.

”Utvärdering betyder inte kursändring”

På en presskonferens säger ordförande Christine Lagarde att centralbanken kommer att fortsätta höja räntorna för att nå inflationsmålet.

Beskedet att penningpolitiken ska utvärderas i mars, betyder inte att ECB kommer att sluta höja räntorna, betonar Lagarde.

– Vi är fortfarande inte klara. Vi kommer att få nya prognoser som vi behöver för att utvärdera räntenivån och i vilken takt räntan ska höjas. Men vi kommer att fortsätta på samma kurs. Först måste vi höja räntorna och sedan måste vi se till att de ligger på en tillräcklig nivå ända tills vi är säkra på att vi når vårt mål, säger Lagarde.