Fortfarande högt tryck på akuten i Vasa: ”Det är nästan en daglig kamp att söka lediga vårdplatser”
I december var det hårt tryck på akuten på Vasa centralsjukhus. Läget har inte förbättrats, även om trycket i dagsläget inte beror på corona och influensa i lika stor utsträckning som tidigare.
– Det är personalbrist på olika verksamhetspunkter, när det finns dåligt med tider kommer många till akuten. Många har vänt sig till akuten fast de inte skulle ha behov av att uppsöka akuten, de kommer kanske dit för bekvämlighetens skull också, säger chefsöverläkare Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområde.
Samtidigt säger Peter Nieminen att det fortsättningsvis är fullt på alla avdelningar och det innebär att det är svårt att föra över patienter till avdelning från akuten.
– Det är nästan en daglig kamp att söka lediga vårdplatser. Det belastar akuten, säger Peter Nieminen.
Har ni hittat någon lösning eller form av åtgärd?
– Det är daglig ledning och koordinering. Vi har jobbat mycket under det senaste året för att hitta olika lösningar, någon snabb lösning är svår att hitta men på sikt finns det, säger Nieminen.
– Oftast när det är brist på vårdplatser är det en lång kedja som kan sträcka sig ända till hemvården. Är det brist där är det automatiskt brist på platser på följande nivå när det börjar samlas kunder.
Lösningen ligger enligt Peter Nieminen inte i fler avdelningar eller att flytta om så att utrymme för vårdavdelningar frigörs. Lösningen och också problemet ligger i personalbrist.
– Vi har många lediga befattningar som det också är svårt att få vikarier till. Det är ett nationellt problem. I Österbotten har vi varit vana med läkarbrist, men nu är det också vårdarbrist.
Jouren är inte ett alternativ då apoteket är stängt
Samtidigt som trycket är hårt på akuten är det många som klagat i olika grupper på sociala medier över att apoteken i Vasa inte längre har jouröppet. Ett problem som Peter Nieminen är medveten om, men inget som kommit till honom som direkt alarmerande.
– Man kan ge jourförpackningar från jouren om det behövs samma kväll och man inte kommer till apoteket. Men inte är det bra om man inte får medicinen någonstans och den är slut. Som tur är de flesta mediciner sådana att man kan vänta en dag, det är inte hela världen om en dag blir utan. Vissa mediciner är jätteviktiga att få, men jag tror och hoppas att de som har sådana mediciner är förberedda och sköter om att få nya.
Även om det går att få jourförpackningar av olika mediciner från jouren på sjukhuset vill Nieminen betona att man inte kan komma dit för att få sin medicin.
– Vi hoppas naturligtvis att ingen kommer till jouren för att hämta medicin, det kan vi inte gå med på. Men om någon hamnar på jouren för någon åkomma och behöver medicin och apoteken inte är öppna längre kan vi ge jourförpackning så att patienten klarar sig tills apoteken öppnar.
Corona, norovirus och influensa
Peter Nieminen berättar att de senaste två veckorna har läget lugnat sig både vad gäller corona och influensa i Österbotten.
– Corona har lugnat sig betydligt, men också influensa är lite på nedåtgående. Det finns både A- och B-influensa så det finns möjlighet att det tar en ny sväng uppåt ännu i vinter, säger Nieminen.
I början av veckan var läget relativt lugnt vad gäller intagna corona- och influensapatienter på sjukhuset.
– Vi får hoppas att det fortsätter lugnt.
Samtidigt har norovirus börjat spridas, men inte i någon större grad ännu. Peter Nieminen påminner än en gång om god handhygien.
– Norovirus smittar extremt lätt, har en norosmittad rört i ett handtag är det väldigt stor risk att den som rör i det handtaget inom tio minuter får smittan.