Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå ordnar en hel del Runebergsdagsprogram – men räcker det?

Fackeltåg i samband med lucia 2019 i Borgå
Bildtext Det traditionella fackeltåget Runebergsdagen till ära startar från Borgå brandkårshus på söndag igen efter några års coronapaus. Bilden är tagen vid luciafirandet 2019.
Bild: Yle/Stefan Härus

En av Borgås kändaste tidigare invånare är förstås nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. På hans födelsedag den 5 februari firas Runebergsdagen och som vanligt ordnas en hel del program innan, på och efter dagen.

Frågan är ändå om staden satsar tillräckligt på Runebergsdagen, och om man når ut också till dem som inte självmant klickar sig in på stadens webbplats för att kolla programutbudet.

Skulle det vara dags att utveckla konceptet och hitta på något nytt? Yle Östnyland ställde frågorna till stadens kulturproducent Thomas Weissman och Borgåguiden Birgitta Palmqvist.

Plock ur programmet

Birgitta Palmqvist har följt med firandet av Runebergsdagen i tiotals år. Hon minns särskilt de stora Runebergsfesterna som ordnades förr.

Jämfört med det är programmet som nu ordnas mer utspritt och småskaligt, men Palmqvist hittar flera programpunkter hon gärna skulle gå på. Hon nämner till exempel konserten i Runebergs hem den 4 februari där man sjunger sånger med text av Runeberg. Den nya utställningen Hela folkets Runeberg öppnar i hemmuseet samma dag.

– Den kan vara lite rolig att titta på. Där berättar man om Runebergsfirandet omkring i landet och hur hela folket har tagit Runeberg till sig, säger Palmqvist.

Hon hoppas på bra väder under Runebergsdagen för då bjuds det på saft och Runebergstårta ute på gården vid Runebergs hem.

Svårt att locka turister till Borgå i februari

– Jag har flera gånger funderat att om man vill sälja Runebergsdagen till turister så är det kanske lite svårt för att de här evenemangen är så små, säger Palmqvist.

Hon tror annars också att det med Runebergsprogrammet lönar sig att rikta sig mest till östnylänningar, helt enkelt för att Runebergsdagen firas i februari och ofta i mitten av veckan.

– Det är lite knepigt om man tänker på att man vill få gäster till Borgå då. Folk jobbar och det är kallt, säger Palmqvist.

Guiden Birgitta Palmqvist känd från Yle Östnylands Fredagskaffe
Bildtext Birgitta Palmqvist är van med att visa upp staden både för Borgåbor och turister. Arkivbild.
Bild: Stefan Härus / Yle

I år råkar Runebergsdagen vara på en söndag. I sitt jobb som guide har Palmqvist märkt att mängden turister som kommer till Borgå inte ökar kring Runebergsdagen.

– Det kanske kommer någon kulturell pensionärsgrupp från huvudstadsregionen, men inte mycket mer än det, säger Palmqvist.

En sak är säker, och det är att finländarna kan sin Runeberg.

– Borgå har kanske inte aktivt gjort det till ett varumärke, men det är nu bara så att det är Runebergs stad, det vet finländarna. Men kanske man kunde tänka sig att göra lite något mer, funderar Palmqvist.

Det som ordnas ska vi ta del av. Det är viktigt för att också de här evenemangen ska ordnas och att man ska vilja fortsätta med Runebergsprogram över huvud taget

― Birgitta Palmqvist, guide

Under de senaste åren har programmet kring Runebergsdagen ofta sett lite liknande ut med flera utspridda programpunkter.

– Kanske man borde ta sig en funderare på hur man ska hitta på något nytt, säger Palmqvist.

Som exempel på roligt program nämner hon tävlingen om vem som bakar årets bästa Runebergstårta. Den är ett rätt nytt tillskott och ordnades nu för tredje året.

Tävlingen var öppen för alla som gillar att baka och vinnaren utsågs på tisdagen (31.1). I år skapades den bästa Runebergstårtan av Jenny Hoffström.

Visit Porvoo är med och ordnar tävlingen men den nämns inte bland Runebergsprogrammet på stadens webbplats.

Runebergdagen syns inte på stan

– Kanske man skulle vara så gammaldags att man går tillbaka och ordnar en Runebergsfest. Grands sal skulle säkert sälja slut, säger Palmqvist nostalgiskt.

Hon tänker sig en fest för alla invånare med musik- och teateruppträdanden av lokala talanger, i samarbete med till exempel musikinstitutet.

– Det är inte fråga om att man ska klä sig fint utan mera om att samlas kring det här temat, säger Palmqvist.

Även om det ordnas en hel del program i staden i anslutning till Runebergsdagen så kan man ändå få intrycket av att det inte är så mycket firande. Det beror förmodligen på att Runeberg inte riktigt syns på stan bortsett från fackeltåget. Det är lätt att missa att något är på gång om man inte själv aktivt letar reda på evenemangsinfo.

– Går man på kafé så finns det alltid Runebergstårtor till salu men de finns året om i många kaféer i Borgå, säger Palmqvist, som inte har några snabba lösningar på problemet att dra ur hatten.

Två thailändska kvinnor sitter vid ett bord och visar fredstecknet med fingrarna och tittar in i kameran.
Bildtext Många restauranger och kaféer säljer Runebergstårtor året om. På bilden smakar de thailändska turisterna May och Seph på Runebergstårta och blåbärssaft. De besökte Borgå i oktober.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Runeberg bodde i Borgå under en stor del av sitt liv, från 1837 till sin död 1877. Innan det hann han vistas på flera andra ställen, så Borgå är inte ensam om att kunna titulera sig som Runebergs hemstad.

Om man letar på nätet med sökordet Runebergsveckan så får man inte upp så mycket om Borgås program utan hamnar i stället i hans födelsestad på västkusten, Jakobstad.

Där har man tagit fram ett enhetligt koncept, kulturfestivalen Runebergsveckan som ordnas kring Runebergsdagen.

– Man skulle kunna skapa ett tydligare varumärke i Borgå. Vi har ju evenemang i nästan en hel vecka här också, säger Birgitta Palmqvist.

Runebergs hem inuti
Bildtext Runebergs hemmuseum har gratis inträde på Runebergsdagen och det ordnas program där under veckoslutet.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Summan av kardemumman blir att Palmqvist uppskattar programmet som ordnas kring Runeberg i Borgå, men hon tycker staden skulle kunna marknadsföra det bättre och göra konceptet lite tydligare.

– Och kanske ordna den där Runebergsfesten. Jag lovar att jag skulle sitta på första raden, tillägger Palmqvist.

Hon tycker vi ska fira lokalt i alla fall, med eller utan fest.

– Det som ordnas så ska vi ta del av. Det är viktigt för att också de här evenemangen ska ordnas och att man ska vilja fortsätta med Runebergsprogram över huvud taget, säger Palmqvist.

Staden: Borgåborna gillar programmet

Kulturproducent Thomas Weissman svarar på Yle Östnylands frågor per e-post. Han skriver att staden i år erbjuder ett brett utbud av program med både lokala traditioner och nya inlägg.

”Tillgängligheten anser vi att är viktig, så gott som allt utbud vi har är arrangerat med låg tröskel och fritt inträde”, skriver Weissman.

Som en höjdpunkt lyfter han fram stämningen kring fackeltåget och Runebergshemmet på Runebergsdagen, en av de starka lokala traditionerna som lever kvar i Borgå.

Runebergs staty i snödräkt.
Bildtext Fackeltåget och Runebergskören BSB samlas vid Runebergsstatyn i Runebergsesplanaden på söndag. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hemmuseet har fritt inträde på Runebergsdagen mellan klockan 10 och 19. Från klockan 16 framåt får de 500 första besökarna gratis Runebergstårta och varm saft.

”Fackeltåget och firandet på hemmuseet har inte kunnat ordnas under pandemiåren och vi är mycket ivriga på att igen få hälsa Borgåborna välkomna att fira Runeberg tillsammans”, skriver Weissman.

Som en annan höjdpunkt lyfter han fram Runebergskören BSB och deras galakonsert Det var då som ordnas i samarbete med Borgå svenska domkyrkoförsamling. Kören firar 100-årsjubileum och bjuder därför på gratis konsert i Borgå domkyrka på lördag (4.2).

Programmet omformats sedan början av 2000-talet, och enligt Weissman har Borgåborna nog hittat till evenemangen.

”Programmet har vuxit mot ett tillgängligare och bredare utbud och från Borgåborna som deltagit i vårt program har vi fått mycket bra och uppmuntrande feedback. Med vårt nuvarande koncept och program når vi kring 2 000 Borgåbor, vilket är betydligt fler än vi nådde i början av 2000-talet och åren innan”, skriver Weissman.

Under pandemitiden skapade man nytt digitalt innehåll kring Runeberg, som enligt Weissman har nått över 20 000 personer.

Borgå har två viktiga litteraturpris

Litteraturpriset Runebergspriset delas ut på Runebergsdagen och barnlitteraturpriset Runeberg junior kring samma tid. I år var Runeberg junior-prisutdelningen på torsdagen (2.2) och det gick till Roope Lipastis bok Palavan kaupungin lapset.

”Runebergs litteraturpris har en tydlig vikt både lokalt och på nationell nivå. Barnlitteraturpriset Runeberg junior kom in år 2017 som ett nytt litteraturpris. Prissumman på Runebergs litteraturpris är 20 000 euro och junior ligger på 10 000 euro, vilket ligger fint intill Finlandiapriset vars summa ligger på 30 000 euro”, skriver Weissman.

En glad man håller i en blombukett, en bok och en liten vit Runebergsstaty.

Runeberg junior-priset går till Roope Lipastis bok Palavan kaupungin lapset

Vinnarboken är ett historiskt äventyr kring Åbo brand.

Via sitt program vill staden lyfta fram Runebergs betydelse och historia men också uppmuntra läsintresset i allmänhet hos både barn, unga och vuxna.

”Till det traditionella programmet hör att författare besöker både finsk- och svenskspråkiga skolor för att berätta om sina verk och författaryrket, kring Runebergsdagen får 10 skolor besök av olika författare. Via litteraturpriserna främjar vi också läslusten inte bara lokalt utan även på nationell nivå och Borgå fungerar via detta som en viktig plattform för nutidslitteratur”, skriver Weissman.

En barnpublik med händerna i vädret framför två män på en scen med en mikrofon och en gitarr.
Bildtext De 130 Borgåbarnen som läst böckerna och röstat fram vinnaren var samlade på Runeberg junior-prisutdelningen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Firandet av Runeberg i Borgå görs tillsammans med flera samarbetspartners som till exempel Borgå museum, Runebergs hemmuseum, frivilliga brandkåren i Borgå, Runebergskören BSB, biblioteket, tidningen Östnyland, tidningen Uusimaa, Borgå svenska domkyrkoförsamling, skolorna och daghemmen.

”De inblandade aktörerna funderar årligen på att utveckla innehållet och hitta nya synvinklar kring att lyfta fram teman kring Runeberg. I år ansåg vi det extra viktigt att återuppliva de lokala traditionerna kring fackeltåget och firandet i Runebergshemmet som varit på paus under pandemin”, skriver Weissman.

Vidare skriver han att man inom staden är glada att se att det även finns andra aktörer som uppmärksammar Runeberg, så som tävlingen om årets bästa Runebergstårta och kryssningsfartyget J.L. Runeberg som håller kaféet öppet på Runebergsdagen.

Orsaken till att exempelvis Runebergstårtstävlingen inte nämns på stadens webbplats är att man där samlat ihop de program som staden arrangerar. Tävlingen ordnas inte av staden även om Visit Porvoo medverkar.

”I fortsättningen länkar vi gärna vidare till det övriga Runeberginnehållet i Borgå, det går smidigast att som aktör skapa ett evenemang i stadens evenemangskalender varifrån vi kommer åt att länka vidare till borga.fi/runebergsdagen”, skriver Weissman.

”Marknadsföringen fungerar”

Weissman anser att stadens nuvarande marknadsföring av Runebergsprogrammet funkar.

”Vi marknadsför programmet via stadens egna kanaler, via hemsidan och sociala medier. Genom att följa stadens kanaler och evenemangskalendern så håller man överlag bra koll på vad som händer i staden”, skriver Weissman.

Runebergsprogrammet samlas alltid på en separat sida på stadens webbplats, och länken till programsidan finns på webbplatsens första sida.

”Marknadsföring kan man alltid bygga vidare på och det ligger i vårt intresse att från varje år framåt nå ny publik, vi är ändå nöjda med vår marknadsföring då vi haft ett bra antal deltagare de tidigare åren”, skriver Weissman.

I år har man satsat lite extra på marknadsföringen gällande Runebergskörens galakonsert i domkyrkan.

”Det är ett större tillägg och avvikande från tidigare så detta ville vi lyfta fram lite extra via betald annonsering i tidningen Östnyland”, skriver Weissman.

Gällande risken att hamna i Jakobstad när man letar efter program för Runebergsveckan skriver Weissman så här:

”Runebergsveckan är ett ord som lite spökar kvar ännu i våra texter och här har vi rum att förbättra och fokusera vår kommunikation så att det inte blandas med Runebergsveckan i Jakobstad. Programmet som vi erbjuder sträcker sig egentligen över en längre period än bara en vecka så vi kunde snarare tala om en period program kring Runebergsdagen.”