Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Överläkare: ”Tusentals psykotiska patienter har blivit utan vård” – ny rättspsykiatrisk poliklinik i Åbo ska förebygga brott

Uppdaterad 08.02.2023 10:26.
Hannu Lauerma
Bildtext Enligt överläkare Hannu Lauerma har behovet av rättspsykiatrisk vård ökat de senaste åren.
Bild: Arash Matin / Yle

1990-talets sparåtgärder inom psykvården har haft långtgående konsekvenser och tusentals psykotiska patienter har blivit utan bra vård. Det säger överläkaren Hannu Lauerma som basar över den nya rättspsykiatriska polikliniken i Åbo.

När sjukhussystemet omorganiserades under 1990-talet stängdes flera större avdelningar som erbjöd psykvård. Enligt Lauerma blev den planerade övergången till öppenvård bristfällig eftersom recessionen åt upp resurserna inom psykiatrin. Det här resulterade i att många patienter blev utan bra vård.

Därför var det särskilt viktigt att ÅUCS äntligen fick en rättspsykiatrisk poliklinik vid årsskiftet, konstaterar Lauerma.

– Det är absolut viktigt att ha en sådan här poliklinik. Innan det här ringde psykiatrerna vid sjukhusen till mig i fängelsesjukhuset och frågade om råd. Organiseringen var bristfällig och det fanns flera frågor och patienter som man inte kunde ta hand om ordentligt.

Åbo är den sista av städerna i Finland med ett universitetscentralsjukhus, det vill säga Uleåborg, Tammerfors, Kuopio och Helsingfors som får en rättspsykiatrisk poliklinik.

Hannu Lauerma om rättspsykiatrisk poliklinik - Spela upp på Arenan

Allt fler som behöver vård hamnar i fängelse

Enligt överläkare Hannu Lauerma har behovet av rättspsykiatrisk vård ökat till följd av nedskärningar på sjukhusen som har lett till att antalet vårdplatser har krympt till en sjättedel av hur det såg ut tidigare. Det här har enligt Lauerma lett till att tusentals psykotiska patienter har blivit utan den vård de behöver. Många av dem har också börjat använda droger.

– Naturligtvis gör det här situationen ännu värre, och det finns allt fler marginaliserade och olyckliga människor i fängelserna nuförtiden, och de hör inte alls hemma där, säger Lauerma.

Det har varit svårt att specialisera sig i rättspsykiatri i Finland, då utbildningen har varit koncentrerad till Helsingfors, Kuopio och Vasa.

Men i Åbo har man nu inrättat två lediga tjänster. En på det psykiatriska fängelsesjukhuset och en på den rättspsykiatriska polikliniken, där det nu arbetar en psykiater som ska specialisera sig i rättspsykiatri.

Brist på rättspsykiatriskt kunnande

Lauerma poängterar att den öppna vården inte är tillräcklig för alla patienter. Det behövs mer rättspsykiatriskt kunnande också på sjukhusen. När personalen inte vet hur man ska ta hand om patienterna leder det i värsta fall till att patienterna hamnar på gatan, säger Lauerma.

– Man måste kunna ta hand om aggressiva och till och med våldsamma patienter som antingen är psykotiska, lider av mani, så kallad atypisk depression med aggressiva element eller delirium och så vidare. Alla som verkar vara berusade är inte berusade utan sjuka, säger Lauerma.

Människor ska få vård innan de begår brott

Den rättspsykiatriska polikliniken fungerar i huvudsak som en förebyggande åtgärd. De som kommer till polikliniken är främst patienter som är rädda för att de ska göra något brottsligt om de inte får vård. Patienterna kommer till polikliniken via remiss. Också polisen kan råda personer att kontakta polikliniken.

Den rättspsykiatriska polikliniken i Åbo har nu varit verksam i drygt en månad. Verksamheten har kommit igång väl, enligt Lauerma. Det finns arbete så det räcker och blir över. På polikliniken arbetar två deltidsanställda specialister inom rättspsykiatri, en heltidsanställd psykiater som ska specialisera sig i rättspsykiatri, en psykolog, samt tre sjukskötare. Det är också möjligt att konsultera en socialkurator.

– Jag hoppas att vi skulle få en eller två sjukskötare till här, för det finns arbete till dem, säger Lauerma.

Diskussion om artikeln