Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bostadsmässan i Lovisa ser ut att få åtminstone ett flytande hus i viken

Hus på land och i vattnet, datorskiss.
Bildtext Det finns plats för nio flytande hus vid Drottningstranden. Trots att det ser ut som att bara ett hus hinner bli färdig i tid för mässan så kan intresserade bygga fler efteråt.
Bild: Pressbild.

Det ser ut som att bostadsmässan i Lovisa kan presentera åtminstone ett flytande hus för publiken. De sista detaljerna på huset planeras som bäst med kunden.

Ari Kettunen som drar projektet för husbyggarens del, säger att namnet ännu inte är på pappret men att de har långt hunna planer med en kund. För stunden håller de på att rita om huset så att det motsvarar kundens önskemål.

Senast under februari borde kontrakten skrivas under för att de ska hinna leverera huset. I Drottningstrandens siluett syns huset ändå först i juni då den fraktas till platsen.

Enligt detaljplanen finns det rum för nio flytande hus, men intresset för husen har inte varit enormt.

Ari Kettunen är glad om de får ett hus att presentera på bostadsmässan. Han tror att besökarna kan få upp ögonen för konceptet och senare beställa fler hus av dem till Drottningstranden.

Illustration av hur husen i Lovisaviken kunde se ut. Ett rött hus i två våningar.
Bildtext Så här såg de första illustrerande bilderna ut av de flytande husen som planerades.
Bild: GR Group

Pia Simons är vd för det andra företaget som erbjudit sig att bygga flytande hus. Hennes företag har inga Lovisaköpare på lut för stunden.

- Vi vill inte heller bygga ett hus förrän vi har en köpare, för annars står vi där med ett hus efter mässan som vi borde få sålt, förklarar hon.

Ifall en köpare ännu skulle dyka upp under februari månad så är själva byggprocessen snabb, och de skulle nog hinna få färdigt huset i tid till sommaren enligt Simons.

Betongpontonerna som de flytande husen ska stå på görs av ett företag som specialiserat sig på flytande byggnader. Husbyggarna behöver alltså inte fundera på markarbete.

Bild tagen uppifrån av byggabeten på bostadsmässområdet. Man har tagit bort träd och byggt vägar.
Bildtext Så här såg Drottningstranden ut hösten 2021 innan byggandet kommit igång ordentligt. Alla tomter har nära till havet.
Bild: Niko Laurila / Lovisa stad

- Visst är det tråkigt om vi inte får vara med, det är ett väldigt vackert mässområde. Jag tror på att flytande hus har en framtid, det finns ju mycket av dem ute i Europa, säger Simons.

Hon vet berätta att det planeras flytande hus också som en del av bostadsmässan i Uleåborg 2025.

Nina Okkonen som är projektchef för Lovisa bostadsmässa vill inte kommentera de flytande husens antal så länge som det finns osäkerhet i saken.