Anna Södergård och Ester Lillhannus från Katedralskolan i Åbo vann skrivtävling för unga skribenter: ”Det håller på att sjunka in att man vunnit”
I årets upplaga av skrivtävlingen Snälla hjältar skulle de unga skriva en novell kring temat empati – eller avsaknaden av den – utgående från Johanna Holmströms novell “Barnträdgården”.
Anna Södergård och Ester Lillhannus från Katedralskolan i Åbo hör till vinnarna i skrivtävlingen Snälla hjältar. De två övriga vinnarna var Simeon Fors från Topeliusgymnasiet i Nykarleby och Jessica Rehn från Steinergymnasiet i Helsingfors.
– Det håller så småningom på att sjunka in att man vunnit. Jag är jätteglad över att min novell blev så uppskattad, säger Ester Lillhannus, som går i årskurs 1 i Katedralskolan.
– Vinsten kom som en överraskning för mig, men det känns såklart roligt och spännande, säger Anna Södergård som går i årskurs 2 i Katedralskolan.
Tävlingen, som riktar sig till andra stadiets skolor arrangeras av Svenska folkskolans vänner, Svenska modersmålslärarföreningen (SMLF), Barn- och ungdomsstiftelsen och Förlaget M. I tävlingen deltog sammanlagt 18 gymnasier, som skickade in totalt 68 anonyma bidrag.
Empati eller avsaknaden av den
I årets upplaga av tävlingen skulle de unga skriva en skönlitterär berättelse med avstamp i Johanna Holmströms novell Barnträdgården.
Novellen skildrar en dystopisk framtid där jorden är svårt härjad av klimatförändringen och barn tränas till att bli barnsoldater. Novellens huvudperson Julia tappar så småningom sin empatiförmåga när hon skolas till barnsoldat.
Ester Lillhannus tycker att skrivuppgiften var givande.
– Det var ett väldigt intressant sätt att skriva en novell på och ett spännande tema att skriva om, så det var väldigt utvecklande för mig att skriva om det, säger Lillhannus.
Också Anna Södergård uppskattade tävlingsuppgiften, som studerandena fick skriva under en kurs i modersmål.
– Jag brukar själv inte skriva noveller eller fiktiva texter så ofta. Därför var det trevligt att få inspiration av Johanna Holmströms novell, säger Södergård.
”Ord ger mig dopamin”
Intresset för att skriva ligger långt bak i tiden för både Lillhannus och Södergård.
– Jag har alltid älskat böcker och berättelser jättemycket, så det var naturligt för mig att börja skriva. Nu när man fick chansen att skriva kreativt tänkte jag: ”Absolut, det här gör vi”, säger Lillhannus.
– Jag har också tyckt om att skriva ända sedan jag var liten och jag brukar säga att ord ger mig dopamin. Det ger mig en varm känsla i magen när jag skriver, så där som när man är riktigt inspirerad och brinner för det man gör, säger Södergård.
Hurdana är ni som skribenter?
– Jag brukar ha en snabb kreativ process, jag skriver snabbt och sedan tar jag en paus och går senare tillbaka till texten, säger Lillhannus.
– Som skribent har jag ett starkt språk, tycker om att beskriva miljöer och har öga för detaljer, säger Södergård.
Lillhannus berättar att hon gärna skriver skönlitterärt och fiktivt, medan Södergård gärna skriver verklighetsbaserade texter.
– Jag tycker om att skriva skönlitterära texter, eftersom det är den litteratur som jag varit mest i kontakt med genom livet. Jag vill vara en del av den världen, säger Lillhannus.
– Det är alltid roligt att skriva om människorelationer och att försöka utveckla känslor i berättelsen på ett sätt som förmedlas till läsaren. Jag tycker om att skriva om vackra saker, säger Södergård.
Lillhannus ser en framtid där skrivandet är starkt närvarande.
– Jag har inte tänkt på skrivandet som en karriär, men jag vill absolut skriva för det egna nöjets skull. Och jag behöver ju skrivandet i nästan vad jag än gör i livet, så det kommer nog att fortsätta, säger Lillhannus.
Också Södergård vill fortsätta skriva i framtiden.
– Att vara författare är ett drömyrke, men jag tänker att jag också kan göra det vid sidan om mitt framtida jobb. Språk är väldigt fascinerande, så jag tror att jag vill studera det i framtiden, säger Södergård.
Resa till Genève i april
Priset i tävlingen är en resa till Genève i april, dit vinnarna får ta med sig varsin person som de definierar som en snäll hjälte. I Genève får vinnarna lära sig om hur Röda Korset och UEFA Foundation arbetar för att trygga grundläggande mänskliga rättigheter bland barn och unga.
– Jag ser jättemycket fram emot det eftersom det blir en ny erfarenhet och ett nytt ställe att besöka, säger Ester Lillhannus.
– Jag har inte rest på länge på grund av coronan, och jag får också träffa nya människor så det blir säkert jätteroligt, säger Anna Södergård.