Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lotta Kemppinen försvarar inte sin EM-medalj i Istanbul – HIFK-sprintern vill bryta märkliga mästerskapsförbannelsen: ”Just nu ser det lovande ut”

Lotta Kemppinen ler.
Bildtext Lotta Kemppinen har siktet på VM (arkivbild).
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Silvermedaljör i hall-EM 2021 – i år ställer inte Lotta Kemppinen upp alls i mästerskapet. Nu ligger fokus i stället på stortävlingar utomhus.

Det var häromåret som Lotta Kemppinen slog till med silver på 60 meter i inomhus-EM. I mars skulle det vara dags att försvara medaljen.

Men Kemppinen kommer inte att ta plats i något startblock i Turkiet. Det blir ingen inomhussäsong alls för HIFK-sprintern i år.

– Tillsammans med tränaren har vi tänkt att det är ett bra läge att satsa på träningen, och därför blir det ingen inomhussäsong, säger Kemppinen till Yle Urheilu.

Under den förra EM-vintern hann hon också slå det finländska rekordet på 60 meter häck. Sisko Hanhijokis gamla rekordtid förbättrades med fyra hundradelar till 7,16.

– Visst hade det varit kul att åka och försvara sin medalj, men det är en viktig sommar i antågande. Vi vill få till det på 100 meter också, och därför blev det detta beslut.

Foten förstörde sommaren

Även förra vintern var hon het. Kemppinen var en hundradel från sitt nationsrekord och tog sig till semifinal i inomhus-VM i Belgrad.

Men utomhus tävlade hon inte alls. Hoppet om EM i München levde länge, men en fotskada spolierade till slut hela säsongen.

– Foten hann bli helt smärtfri. Men smärtan kom tillbaka igen och det stoppade EM-resan, berättar 24-åringen nu.

Därefter fick hon göra en mer behärskad start på träningssäsongen än vad hon brukat. Samtidigt har det blivit många utredningar av foten – vilka gett en del svar.

– Det senaste halvåret har varit en period då man hoppats kunna bli kvitt från alla fotsmärtor.

Vill vara på VM – i rekordform

Också sommaren 2021 tvingades hon lämna ett tungt återbud. Kemppinen kunde inte åka till OS på grund av en vadskada.

Det gör henne till en rätt så sällsynt friidrottare. Medaljör i ett inomhusmästerskap – samtidigt som hon inte fått debutera i ett stort utomhusmästerskap.

Nu törstar Kemppinen efter sommarens VM i Budapest.

– På grund av olika problem har jag gått miste om både OS och EM, dit jag kvalificerat mig. Därtill har jag som mål att få till en sådan 100-meterstid som jag vet att jag är kapabel till, konstaterar den rekordsugna HIFK-löparen.

Hennes rekord på hundringen kom under försommaren 2021 i tyska Dessau. Det lyder 11,33.

– Just nu tränar jag med en lämplig belastning. Jag har aldrig varit en sådan som sagt att man klarat sig igenom problemen. Man måste alltid vara på sin vakt, men just nu ser det bra ut.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Pikajuoksutähti Lotta Kemppinen ei puolusta EM-mitaliaan – haluaa ensi kesänä eroon erikoisesta tilastostaan, skriven av Joel Sippola.

Diskussion om artikeln